Bisdom dat schikkingsregeling met slachtoffer niet nakwam voor rechter gedaagd

Omdat het Nederlandse bisdom Roermond weigert een schikkingsregeling met een slachtoffer van een wegens seksueel misbruik veroordeelde pastoor na te komen, wordt het voor de rechtbank gedaagd, zo heeft RKNieuws.net vandaag gemeld. Volgens het bisdom is er helemaal geen regeling.

Volgens raadsman Nino Pennino van het slachtoffer is er wel degelijk een regeling die hij kan bewijzen. Hij had het bisdom twee weken de tijd gegeven alsnog te betalen, maar daar is geen gehoor aan gegeven. "Ondanks sommatie is het bisdom de afspraak niet nagekomen", zegt Pennino. "Dus ga ik procederen." Het bisdom is helemaal niet van plan om te betalen, zegt woordvoerder Stan Hoen. "We wachten de dagvaarding af."
 
Een Heerlense pastoor werd in 1998 veroordeeld wegens seksueel misbruik van een 21-jarige dakloze. Namens dit slachtoffer kondigde Pennino vorig jaar een schadeclaimprocedure aan. Die kocht het bisdom af door een schikking te treffen, zegt de advocaat.
 
Volgens het bisdom zijn alleen de mogelijkheden voor een regeling onderzocht en lag daaraan geheimhouding ten grondslag. Die heeft Pennino geschonden. Daarom kan nu van enige regeling geen sprake meer zijn. Pennino heeft nooit iets gezegd over de inhoud van de regeling, maar zal daartoe in een procedure voor de rechtbank waarschijnlijk gedwongen worden: "Ik bied de rechter aan het bestaan van de regeling te bewijzen. Dan móet ik die wel openbaar gaan maken." (anp/ypu)