Bioscoopzaal van Dolby: indrukwekkend geluidssysteem én meer beenruimte

Tweakers
Net voor de jaarwisseling opende Dolby in het Nederlandse Eindhoven zijn eerste cinemazaal. Hier worden de nieuwste beeld- en geluidstechnieken ingezet om de bezoekers de best mogelijke cinema-ervaring te bieden. Een ploeg van de techsite Tweakers ging de techniek van dichtbij bekijken.

Zoals je van de bioscoopzaal van een audiobedrijf zou verwachten, wordt er gebruik gemaakt van een indrukwekkend geluidssysteem. Het gaat om een extra krachtige versie van het Atmos-surroundsysteem. De 4k-projectoren in de zaal zijn voorzien van laserlichtbronnen waardoor de helderheid van 3D-films bijna twee keer zo hoog is als in andere bioscopen.

Maar er werd niet alleen gekeken naar technische zaken. Er werden ook praktische ingrepen gedaan die een bioscoopbezoek extra aangenaam kunnen maken. Zo is er meer beenruimte, waardoor je niet moet rechtstaan als er iemand langs wil. Alle stoelen zijn voorzien van een bekerhouder en er is een extra hoogteverschil tussen de rijen zodat je niet naar het hoofd van de persoon in de stoel voor je moet kijken.  

De zaal is verder donker ingericht en er zijn geen storende lichtbronnen zoals nooduitgangbordjes. Om bij het binnengaan van de zaal al in de juiste sfeer te komen, worden in de gang beelden getoond en geluiden afgespeeld.