Binnenlandminister Seehofer uit kritiek op "controlecentra" van Merkel: val Duitse regering in zicht?

Archiefbeeld: Duits bondskanselier Angela Merkel (l.) & Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (r.)
AFP Archiefbeeld: Duits bondskanselier Angela Merkel (l.) & Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (r.)
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft zich op een bijeenkomst van de Beierse partij CSU kritisch uitgelaten over het Europees akkoord dat bondskanselier Angela Merkel heeft bereikt.

Het migratiedossier heeft in Duitsland geleid tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische partij CDU van Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen worden teruggestuurd naar het Europees land waar ze asiel aanvroegen. Bondskanselier Merkel is het daar niet mee eens en pleit voor inspanningen om de instroom van migranten, in coördinatie met andere Europese landen, in te perken. Ze heeft tot vandaag de tijd gekregen om daarover een akkoord te bereiken binnen de EU.

Val Duitse regering?

De EU-landen hadden vrijdag een akkoord bereikt waarin onder meer melding werd gemaakt van 'controlecentra' om op zee geredde migranten onder te brengen. Ook komen er aparte deals met verschillende EU-landen.

Maar Seehofer heeft op een bijeenkomst van zijn partij duidelijk gemaakt dat hij niet gelukkig is met dat akkoord, zo meldt het Duitse persbureau dpa op basis van deelnemers aan de bijeenkomst. De afspraken zijn volgens Seehofer "niet gelijkwaardig" aan het terugsturen van migranten aan de Duitse grens.

CDU en CSU overleggen vandaag apart over de resultaten van de Europese top. Als blijkt dat ze vanavond nog altijd niet op dezelfde golflengte zitten, is het niet uitgesloten dat de Duitse regering van christendemocraten en sociaaldemocraten na zowat honderd dagen valt over het migratiebeleid.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johny Lapeire

  Oorlogsvluchtelingen gaan op de vlucht voor de oorlog, niet met overdonderende horden naar Europa om hier te blijven, als het weer veilig is moeten die terug hun eigen land weer gaan opbouwen, nu komen ze heel Europa onveilg maken met hun uigebreide kroost en hun onhebbelijk geloof, dit zal nooit lukken, dat is water met vuur verenigen.

 • Lutgard Crombez

  Frau Merkel kan zo diep vallen zoals ze Europa heeft doen vallen...

 • Michel Van Limbergen

  Mijn gedacht De regering valt niet, de CSU is zo machtsgeil als ,de CDU en zet Seehofer gewoon aan de kant.

 • Minnie Delangste

  Seehofer aanblijven AUB en Merkel buiten !!!!!!!!!

 • Gilbert Vermeersch

  Merkel moet zich leren democratisch te gedragen, in eigen land komt door haar schuld extreem rechts sterk uit de hoek. Op EU niveau heeft ze de visegrad, Oostenrijk, Italië, Griekenland tegen, ook België is niet happy. Als ze dit overleefd verzwakken de EU, politiek en de meerderheid van het EU volk.