Binnenlandminister Sajid Javid stelt zich kandidaat om Brits premier te worden

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (49) heeft zich vandaag officieel kandidaat gesteld om Theresa May op te volgen als leider van de Conservatieve partij en als premier. "We moeten in heel het VK het vertrouwen herstellen, de eenheid terugbrengen en nieuwe mogelijkheden creëren. Maar eerst en vooral moeten we de brexit realiseren", schrijft hij op Twitter.

Javid is al de negende Tory die openlijk solliciteert naar het premierschap, nadat Theresa May vorige week heeft aangekondigd op 7 juni ontslag te nemen. De verkiezing van een nieuwe leider bij de regerende Tories komt op een ogenblik dat het hele brexit-proces geblokkeerd zit en het land meer dan ooit verdeeld is over het vervolg van het proces. De uitslag van de Europese verkiezingen, met winst voor de Brexit Party én voor de LibDems, toonde dat gisteren duidelijk aan.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson geldt als de topfavoriet om de nieuwe premier te worden. Andere grote kanshebbers zijn voormalig brexit-minister Dominic Raab, milieuminister Michael Gove en huidig buitenlandminister Jeremy Hunt.

De andere Tories die op het voorplan getreden zijn, zijn Andrea Leadsom, Rory Stewart, Matt Hancock en Esther McVey. Het wordt verwacht dat er nog gegadigden zich zullen aandienen.

De kandidaturen moeten ten laatste in de week van 10 juni ingediend zijn. Het is dan aan de parlementaire fractie van de Tories om het aantal kandidaten terug te brengen naar twee, waarna de leden van de partij de finale keuze moeten maken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.