Binnenlandminister Sajid Javid stelt zich kandidaat om Brits premier te worden

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (49) heeft zich vandaag officieel kandidaat gesteld om Theresa May op te volgen als leider van de Conservatieve partij en als premier. "We moeten in heel het VK het vertrouwen herstellen, de eenheid terugbrengen en nieuwe mogelijkheden creëren. Maar eerst en vooral moeten we de brexit realiseren", schrijft hij op Twitter.

Javid is al de negende Tory die openlijk solliciteert naar het premierschap, nadat Theresa May vorige week heeft aangekondigd op 7 juni ontslag te nemen. De verkiezing van een nieuwe leider bij de regerende Tories komt op een ogenblik dat het hele brexit-proces geblokkeerd zit en het land meer dan ooit verdeeld is over het vervolg van het proces. De uitslag van de Europese verkiezingen, met winst voor de Brexit Party én voor de LibDems, toonde dat gisteren duidelijk aan.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson geldt als de topfavoriet om de nieuwe premier te worden. Andere grote kanshebbers zijn voormalig brexit-minister Dominic Raab, milieuminister Michael Gove en huidig buitenlandminister Jeremy Hunt.

De andere Tories die op het voorplan getreden zijn, zijn Andrea Leadsom, Rory Stewart, Matt Hancock en Esther McVey. Het wordt verwacht dat er nog gegadigden zich zullen aandienen.

De kandidaturen moeten ten laatste in de week van 10 juni ingediend zijn. Het is dan aan de parlementaire fractie van de Tories om het aantal kandidaten terug te brengen naar twee, waarna de leden van de partij de finale keuze moeten maken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.