Binnenkort komen veel geradicaliseerde gevangenen vrij: Fransen vrezen moslimterroristen die de cel verlaten

In de gevangenis Les Baumettes in Marseille worden op dit moment tientallen geradicaliseerde moslims vastgehouden.
AFP In de gevangenis Les Baumettes in Marseille worden op dit moment tientallen geradicaliseerde moslims vastgehouden.
In Franse gevangenissen zitten op dit moment zo’n 500 moslimterroristen vast en nog eens 1.200 geradicaliseerde moslims. Van die laatste groep komen er dit jaar en volgend jaar in totaal 40 op vrije voeten. Dat blijkt uit cijfers van de Franse overheid.

In de jaren 2020 tot en met 2024 hebben nog eens zo’n 70 van die radicale gedetineerden in Frankrijk hun straf uitgezeten, heeft het Analysecentrum voor terrorisme (CAT) berekend. Ook zij mogen dan weer gewoon de straat op.

In Frankrijk is daarover grote onrust ontstaan. Frankrijk wordt sinds januari 2015 geplaagd door een serie van terreuraanslagen door extremisten. Daarbij vielen al meer dan 200 doden. De vrees bestaat dat veroordeelde terroristen en moslimradicalen na hun vrijlating (nieuwe) aanslagen plegen. "Deze mensen moeten onmiddellijk na hun vrijlating worden opgesloten in preventiecentra. Daar moet geëvalueerd worden of en hoe gevaarlijk ze zijn'', aldus Guillaume Peltier, vice-voorzitter van de rechtse oppositiepartij Les Républicains.

"Groot gevaar"

Aanleiding voor alle commotie zijn uitlatingen van openbaar aanklager François Molins. Hij noemde de vrijlating van geradicaliseerde moslims deze week ‘een groot gevaar’. "Dit zijn niet altijd mensen die spijt hebben. Het zijn juist mensen bij wie het risico bestaat dat ze gehard zijn in hun overtuigingen toen ze in de cel zaten'', aldus justitietopman Molins. "Er moet veel meer overlegd worden over hoe deze mensen (na hun vrijlating, red) gesurveilleerd moeten worden."

Alles wat er op kan wijzen dat ze radicaal of fundamentalistisch zijn, wordt verwijderd. Ze laten niks meer zien.

Onderzoeker Farhad Khosrokhavar

Verborgen

Volgens specialisten wordt de aanpak bemoeilijkt, omdat de radicale gedetineerden zich steeds vaker bewust zijn van de risico’s die ze lopen. Vroeger lieten ze in de gevangenis hun baard staan, veranderden ze hun kleding en weigerden ze bijvoorbeeld een televisie. Dat doen ze steeds minder vaak. Ze proberen hun politiek-religieuze overtuiging te verbergen.

"Deze gevangenen weten dat ze straks op straat gevolgd worden door inlichtingendiensten. Dus alles wat er op kan wijzen dat ze radicaal of fundamentalistisch zijn, wordt verwijderd. Ze laten niks meer zien'', aldus onderzoeker Farhad Khosrokhavar op de Franse televisie.

Maatregelen

In de Franse Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gesteld over de vrijlating van moslimextremisten en veroordeelde terroristen – bijna 20 dit jaar. Premier Edouard Philippe bezwoer dat de regering er alles aan doet om gevaar te voorkomen. Volgens hem wordt er door veiligheidsdiensten goed samengewerkt.

"We hebben een hele serie maatregelen genomen waardoor we die mensen kunnen volgen, vanaf het moment dat ze uit de gevangenis komen'', verdedigde minister van Justitie Nicole Belloubet zich op de radio. "Al tijdens hun detentie worden zeer gedetailleerde documenten over ze opgemaakt. Op het moment dat ze vrij worden gelaten, gaan die documenten naar inlichtingendiensten en naar de binnenlandse veiligheidsdiensten.''

We hebben een hele serie maatregelen genomen waardoor we die mensen kunnen volgen

Nicole Belloubet, minister van Justitie in Frankrijk

Zwarte lijsten

Vervolgens worden de ex-gevangenen gevolgd door die diensten, als ze hun straf dus al hebben uitgezeten, aldus de minister. Bovendien hebben overheidsdiensten, zoals prefecturen en scholen, toegang tot zogeheten ‘zwarte lijsten’ waarop bijvoorbeeld geradicaliseerde moslims staan, ook na hun gevangenschap.

De minister van Justitie zei er ‘persoonlijk’ geen voorstander van te zijn dat lokale politici weten wie van hun inwoners op zo’n zwarte lijst staan. President Macron zinspeelde kort geleden op zo’n mogelijkheid. Maar dat zou haaks kunnen staan op ‘de persoonlijke vrijheden die wij hebben te waarborgen’, aldus minister Belloubet.

Aanklager François Molins noemt de vrijlating van geradicaliseerde moslims 'een groot gevaar'.
AP Aanklager François Molins noemt de vrijlating van geradicaliseerde moslims 'een groot gevaar'.93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric brack

  We zullen allemaal onze stembanden maar al opwarmen voor een liedje te gaan zingen. De bloemisten zullen uiterst tevreden gaan zijn met hun bloemenverkoop, De kaarsen zullen de deur uitvliegen bij blokker en andere zaken. Links zal wel zorgen dat het stilletjes snel vergeten wordt. " Pluriformiteit wat een fiasco " !

 • Jean Paul Peelos

  Vermits er niets tegen ondernomen wordt, is er slechts 1 conclusie mogelijk nl. de regeringen doen het opzettelijk om het volk bevreesd te maken of onze excellenties werden gekocht bv met oliedollars.

 • philippe decock

  De oplossing is simpel : na uitzitten straf uitwijzen naar land waar ze gevochten hebben. Ze voelen zich toch geen belg of fransman. Maar ja, er moet altijd wat ergs gebeuren voor ze hier wakker schieten.

 • Filiep Lapeire

  Vlaams belang, Geert Wilders en anderen willen al lange tijd waarschuwen voor de gevaren van de islam maar worden telkens veroordeeld voor racisten. Wanneer zal de realiteit eens erkend worden? Dergelijke criminelen mogen nooit meer vrijkomen, ze moeten uit de maatschappij verwijderd worden enkel zo kan men de veiligheid van de bevolking garanderen.

 • Johan Ongena

  Daar hadden ze niet aan gedacht, de dag dat ze die binnen staken?? Laat links het nu maar oplossen! en goed deze keer.