Binnenkort in Rusland: de smartphone die “Russische waarden” promoot

REUTERS
Op smartphones en andere elektronische toestellen die in Rusland verkocht worden, moet voortaan voor de verkoop software geïnstalleerd worden die moreel gezond is en de traditionele Russische waarden aanhangt. Dat stellen de nieuwe regels van de Russische overheid.

President Vladimir Poetin ondertekende vorig jaar een wet die stelt dat op alle smartphones, computers en smart TV’s die in het land verkocht worden, eerst Russische software wordt geïnstalleerd. De Russische Federale Antimonopoliedienst heeft nu richtlijnen voorgesteld over de verplichte software, die vanaf maart zouden ingevoerd worden.

Een ontwerp-resolutie van de regering stelt dat de software moet helpen bij het “geven van prioriteit aan traditionele Russische spirituele en morele waarden”. De software moet zowel populair als veilig zijn. De tekst verduidelijkt niet wat die waarden precies zijn.

President Poetin heeft gedurende de voorbije 20 jaar altijd zijn steun betuigd voor de orthodoxe kerk en geprobeerd om Rusland te distantiëren van de liberale westerse waarden, zoals een liberale houding aangaande homoseksualiteit en genderfluïditeit. Het liberale idee is verouderd, zei hij vorig jaar tijdens een interview met de Britse krant Financial Times.