Binnenkijken bij de ECB: zo verliep de 'bazooka'-vergadering

AFP
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst de notulen van haar beleidsvergadering gepubliceerd. Het ging om de vergadering van 22 januari, waar de fameuze "bazooka" werd gelanceerd, met de mogelijkheid om tot 60 miljard euro per maand aan schuldpapier op te kopen, inclusief staatspapier. Uit de notulen blijkt alvast dat een meerderheid van de centrale bankiers geen alternatief zag voor die ingreep.

Letterlijk luidt het dat "een ruime meerderheid van de stemgerechtigden de beslissing steunde om een uitgebreid aankoopprogramma te lanceren (...) De meesten gingen akkoord dat het verdere monetaire beleid ook de aankoop van staatspapier moest omvatten", om de dreigende deflatie te bestrijden. De bestaande programma's werden beschouwd als "te beperkt".

Uit het document op de website van de ECB vallen geen individuele verklaringen af te leiden. Dat is een bewuste strategie, om te vermijden dat de betrokkenen onder druk van hun thuisland zouden komen te staan. Het is wel al bekend dat de Duitsers - Bundesbankvoorzitter Jens Weidmann en directielid Sabine Lautenschlaeger - tegen het opkopen van staatspapier zijn. Uit de notulen blijkt dat de tegenstanders argumenteerden dat de zogenaamde "quantitative easing" enkel in allerlaatste nood mocht gebruikt worden, omdat de tweederonde-effecten van de lage inflatie nog steeds onder controle waren.

De mening van Peter Praet, de Belgische hoofdeconoom van de ECB, staat wel in het document. Hij verklaarde "dat het risico op tweederonde-effecten wel sterk was toegenomen" en "dat een gebrek aan actie zou leiden tot een ongerechtvaardigde verstrakking van het monetaire beleid". Praet stelde dan ook voor om maandelijks 50 miljard euro op te kopen, tot eind 2016. Het uiteindelijke besluit voorziet in maandelijks 60 miljard tot minstens september 2016.

Het is de eerste keer dat de ECB de notulen van een vergadering publiceert. Tot nu werden deze documenten pas na 30 jaar vrijgegeven. Die geheimhouding geldt nog steeds voor het gedetailleerde verslag.

ECB 20150122