Bin Laden bedreigt ons: "Weg met vrijheid van mening"

Osama bin Laden heeft Europa gewaarschuwd dat het "rekenschap zal moeten afleggen" voor de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed in Deense media. Dat doet hij in een audioboodschap die door het Amerikaans terreuronderzoekcentrum SITE aan de leider van al-Qaida wordt toegeschreven.

"Karikaturen erger dan kinderen doden"
De publicatie van de karikaturen is een ergere belediging en misdaad dan wanneer westerse troepen moslimdorpen binnenvallen en vrouwen en kinderen doden, aldus Bin Laden. "De afrekening zal daarom zwaarder zijn", zo citeert SITE de audioboodschap van vijf minuten, die door As-Sahab is gepubliceerd.

Vrijheid van meningsuiting
"Als u uw vrijheid van meningsuiting niet aan banden legt, bereidt u dan voor op de vrijheid van ons handelen", aldus Bin Laden.
Volgens analist Ben Venzke van IntelCenter, een ander centrum dat moslimterroristische sites onderzoekt, is de boodschap "een duidelijke bedreiging aan het adres van de lidstaten van de Europese Unie en een aanwijzing dat mogelijk een grote aanslag op komst is," al is "niet duidelijk wanneer die aanslag er zou komen". (afp/mvl)