Bill Gates: “Miljardairs moeten meer belastingen betalen”

Bill Gates
AP Bill Gates
Microsoft-oprichter Bill Gates is een van de rijkste personen ter wereld, maar hij vindt dat hij -en andere miljardairs- die rijkdom niet hebben verdiend. De steenrijke ondernemer betaalde aan de Amerikaanse belastingdienst zo’n tien miljard dollar (bijna negen miljard euro). “Ik had nog meer moeten betalen”, aldus Gates.

Gates is de op één na rijkste man ter wereld. Hij moet met een vermogen van zo’n 85 miljard euro alleen Amazon-baas Jeff Bezos voor zich dulden. De 63-jarige miljardair zegt in een interview met ‘Daily Mail’ dat hij en andere topverdieners meer moeten bijdragen aan de samenleving. 

“Ik heb meer dan tien miljard dollar (bijna negen miljard euro) aan belastingen betaald, maar ik had meer moeten betalen. Ik heb me meer dan aan de regels van de wet gehouden, maar ik denk dat het systeem progressiever moet. Miljardairs betalen gewoonweg niet genoeg”, aldus Gates.  

Openheid

Gates vindt dat er meer openheid moet komen over hoeveel belasting technologiegiganten betalen, zodat duidelijk wordt of de lasten wel eerlijk verdeeld worden. Misschien dat zelfs de wet aangepast moet worden, stelt hij. 

Ook denkt hij dat bijvoorbeeld de erfbelasting omhoog moet. In Amerika kunnen ouders hun kinderen zo’n tien miljoen euro belastingvrij nalaten. Bill en Melinda zijn van plan om hun vermogen aan goede doelen te schenken na hun dood. Hun drie kinderen erven slechts een klein deel.

Melinda en Bill Gates
AP Melinda en Bill Gates

Rijkdom

Gates vergaarde zijn miljarden met softewarebedrijf Microsoft, dat hij in 1975 oprichtte. Hij voert sinds 2008 niet meer de dagelijkse leiding, maar richt zich nu vooral op de Bill & Melinda Gates Foundation, die armoede en ziekten in derdewereldlanden probeert tegen te gaan. Veel van zijn vermogen zit in dat fonds. 

“Ik verdien mijn rijkdom niet”, zegt Gates tot slot in het interview. “Niemand verdient zo’n groot vermogen. Het komt door timing, geluk en de mensen met wie ik werkte. Ik heb zeker hard gewerkt en ik denk dat veel mensen baat hebben gehad bij onze software, maar ik heb zeker ook baat gehad bij de financiële structuur.’’ 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Gates is roekeloos en heeft vele mensen en bedrijven kapot gemaakt. Hij betaald helemaal geen belastingen. Waar burgers 50% betalen of meer betaald hij zo goed als niks want hij trekt alles af via zijn stichting.

 • Jan Verstrepen

  Als iedereen zijn steentje bijdraagt naar vermogen dan zouden er inderdaad weinig problemen zijn, helaas is dat niet zo en wordt dat door de huidige regeringen en de EU tegengewerkt, stel je voor dat NVA een miljardair een paar honderd Euro meer zou belasten, daar hebben zij het werkvolk voor die kunnen dokken.

 • René Delaet

  Als alle multinationals meer belastingen zou betalen dan zal de consument dat voelen.

 • Marc Cools

  Het is niet omdat 1 miljardair dat zegt, dat het zo behoort te zijn. De meeste miljardairs gaan bij een belasting van 90% elders naar toe. Dan heb je nog 0% in kas. Het is trouwens altijd zeer gemakkelijk om te beslissen over iemand anders zijn geld. Dit in fel contrast met de evolutie van het eigen loon dat niet snel genoeg kan stijgen en waarvoor menig schade berokkende staking voor wordt georganiseerd. Een kleinere overheid is de enige fundamentele oplossing.

 • Claire Dalwein

  Moesten ze allemaal (die miljardairs) dezelfde taal spreken, i.p.v iedereen bang te maken dat ze zich zullen terugtrekken naar het buitenland indien ze meer belast zouden worden, de wereld zou er toch anders en beter uit zien denk ik.