Bijna volledig verbod op transgenders in Amerikaans leger sinds gisteren van kracht

getty
In de Verenigde Staten is sinds gisteren een bijna volledig verbod op transgenders in het leger van kracht. Het bannen van transgenders was een voorstel van president Donald Trump. Hij maakte in juli 2017 via twitter bekend dat hij transgenders uit het Amerikaanse leger wilde weren. Volgens Trump kon het leger niet belast worden met de "enorme medische kosten" die met het toelaten van transgenders ontstaan.

Op aanraden van het Pentagon besloot hij later enkele uitzonderingen toe te staan en het verbod te beperken tot transgenders met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie. Concreet gaat het dan om individuen die een substantiële medische behandeling nodig hebben, zoals medicatie en een operatie.

Wie momenteel al in behandeling is voor genderdysforie of de transitie onderging voor de regels van kracht werden, kan in dienst blijven. De meeste andere transgenders zullen echter worden geweerd. "Het feit dat een persoon die zich donderdag heeft geout in dienst kan blijven, terwijl een persoon die zich maandag out dat niet kan, versterkt nog de wrede en willekeurige aard van dit verbod", hekelt Sarah McBride van de lobbygroep Human Rights Campaign. 

Met zijn beslissing om veel transgenders te weren uit het leger, draait Trump het beleid van zijn voorganger Barack Obama terug. Die besliste dat transgenders zich mochten outen in het Amerikaanse leger en medische zorg konden krijgen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Vangheluwe

  Een heel normale beslissing...

 • Marianne Van den Lemmer

  Is dat niet normaal? Doe normaal zeg, dat is al gek genoeg!

 • Karel Van Geel

  We spreken hier over een krijgsmacht niet over één of andere redactie maar over mensen die daadkrachtig moeten optreden met gevaar voor eigen leven en met alle respect voor hun keuze maar daar horen transgenders zeker niet thuis.

 • Hubert Wielle

  Toch normaal. Sommigen gaan dan bij het leger of staat werken niet uit ideologie maar om hun transgenderoperaties te bekostigen. Zij liggen constant in het hodpitaal daar waar hun collegas moeten werken. Wie draaid er voor op? De belastingbetaler en of werkgever.

 • Alex Wellens

  met alle respect maar ik vind dat niet meer dan normaal

Video