Bijna twee jaar celstraf voor Nieuw-Zeelander die video van moskeeschutter rondstuurde

Philip Arps tijdens zijn rechtszaak in Christchurch.
AP Philip Arps tijdens zijn rechtszaak in Christchurch.
In Nieuw-Zeeland is een man vandaag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij de video van het bloedbad in Christchurch had verspreid. De zakenman stuurde de video van de moskeeschutter naar zeker 30 relaties.

Philip Arps bekende al eerder voor de rechtbank de video te hebben verspreid. Daarop was live te volgen hoe de schutter 51 mensen vermoordde bij twee moskeeën. Op de verspreiding van aanstootgevend materiaal staat in Nieuw-Zeeland een maximale straf van 14 jaar.

Volgens rechter Stephen O’Driscoll pleegde Arps met de distributie van de video in feite zelf een haatmisdrijf, niet in de laatste plaats omdat hij de daad op die manier aanmoedigde en verheerlijkte. Arps zou zelf ook sterke gevoelens tegen de moslimgemeenschap koesteren en noemde de beelden “geweldig”. Hij zou geen enkel medeleven met de slachtoffers hebben getoond.

“Vrijheid van politieke overtuiging”

Arps vindt dat de verspreiding van de video valt onder de vrijheid van politieke overtuiging. Hij heeft beroep aangetekend tegen zijn straf. 

De schutter, de 28-jarige Australische Brenton Tarrant, pleitte vorige week niet schuldig aan het bloedbad op 15 maart. Zijn rechtszaak staat gepland voor volgend jaar mei. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Hermans

  Robert vrijheid heeft wel degelijk grenzen. Rechtspraak is daar zeer duidelijk over.

 • Robert Tijsmans

  Peter Janssens Vrijheid van mening stopt nergens, want dan is het geen vrijheid meer.

 • Febe Chapin

  Goed gezegd Peter, politiek en vrijheid stopt wanneer het welzijn van andere mensen in bedreiging komen! Dit is niet grappig en het straf is voorbeeldig. Ik hoop dat ze die enkel buiten laten als die toegeeft hoe ziek zijn daden waren.

 • Barbara Schotte

  Filip, ik denk dat het gerecht daar anders werkt dan bij ons qua straffen en het effectief uitvoeren van die straffen. Maar blijkbaar duurt het daar ook lang vooraleer men een proces begint, terwijl de expliciete beelden zo duidelijk zijn dat er geen twijfel moet zijn over schuldig en onschuldig. Maar ja, iedereen heeft recht om zichzelf te verdedigen. Maar ik deel jouw verontwaardiging

 • Filip Vanlaeken

  Ik wil dit hoegenaamd niet goedpraten, maar zoek evenredigheid tussen straffen. Wat de man deed was laakbaar en strafbaar, zeker. Een werkstraf van een week of zo ? En Lernout en Hauspie die zo veel levens verwoest hebben, hebben die ooit een dag gezeten ? Bankiers die miljarden kwijtspelen... niks. Drugsdealers, mensensmokkelaars en zij die illegslen bijstaan met hand- en spandiensten. Niks. Vakbonden die het land platleggen. Niks. Justitie is de pedalen meer dan kwijt.