Bijna twee derde Amerikanen beschouwt telefoontje Trump-Zelensky als “ernstig probleem”

Amerikaans president Donald Trump.
Photo News Amerikaans president Donald Trump.
Bijna twee derde van de Amerikanen beschouwt het telefoontje waarin hun president Donald Trump zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky vraagt een onderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter een "ernstig probleem". Dit blijkt uit een opiniepieling van ABC News en Ipsos die de zender vandaag heeft vrijgegeven.

Van de ondervraagden zegt 43 procent dat het een "zeer ernstig probleem" is, terwijl 21 procent het "eerder ernstig" noemt. "Helemaal niet ernstig" is het voor 17 procent.

Bij Democratische kiezers is het gevoel van ernst drie keer hoger dan bij de Republikeinse. 

Uit de peiling blijkt ook dat 83 procent niet verrast was door de actie van de bewoner van het Witte Huis. Slechts 3 procent zei "zeer verrast" te zijn. 

De peiling van Ipsos gebeurde donderdag en vrijdag, in het Engels en Spaans, bij een bij toeval gekozen nationaal staal van 504 volwassenen. De foutmarge bedraagt 4,8 procentpunten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolf Pressiatiuck

  Opiniepeiling door Ipsos, een Canadees bedrijf, en ABC News, een bevoordeelde anti-Trump nieuwszender. Dat waren de ergste uitslagen die ze konden vinden zeker...

 • peter levensgenieter

  Ernstig ? Waarom dan voor hem gestemd?

 • Kris Verbeek

  Dit IS ook een serieus probleem voor Trump. Er zijn nu ook meerdere Republikijnse senatoren die ook achter zijn impeachment staan.

 • ivan de ridder

  Als we dit doortrekken naar de senaat mogen verscheidene republikeinen naar hun zitjes fluiten bij de volgende verkiezingen. Trump next president? Waarschijnlijk, maar mogelijks ook in een senaat met te weinig republikeinse zetels.

 • Freddy Demey

  Trump is een deugniet een leugenaar en een gevaar voor de mensheid. Neemt ziektezorg weg neet klimaat niet ernstig enz.... liegt dagelijks tientallen keren. Is vals. Enz....