Bijna miljoen ontheemden in Centraal-Afrikaanse Republiek

Het straatarme land is in 2013 in de greep gekomen van bendes, inclusief islamitische extremisten, die vanuit het noordoosten Bangui veroverden en de macht in handen kregen.
AFP Het straatarme land is in 2013 in de greep gekomen van bendes, inclusief islamitische extremisten, die vanuit het noordoosten Bangui veroverden en de macht in handen kregen.
Het aantal ontheemden in de Centraal-Afrikaanse Republiek is gestegen tot meer dan 935.000. Alleen al in Bangui zijn meer dan een half miljoen mensen voor de gevechten gevlucht of van huis en haard verdreven. Dat is meer dan de helft van de bevolking van de hoofdstad. Dit heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gisteren laten weten. Zo'n 60 procent van de ontheemden zijn kinderen.

Volgens de VN wordt het bieden van hulp belemmerd door het escalerend geweld. Vanwege aanvallen op burgers, plunderingen en de aanwezigheid van gewapende burgermilitairen in vluchtelingenkampen kunnen mensen die dringend hulp nodig hebben niet worden bereikt. De vluchtelingen houden zich schuil in de bossen uit angst voor nieuwe aanvallen.

De medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft de hulpverlening op het vliegveld van Bangui tot een minimum beperkt. Waar AzG eerder meer hulp wilde verlenen, moet de organisatie de hoeveel zorg nu juist drastisch verminderen.

Het straatarme land is in 2013 in de greep gekomen van bendes, inclusief islamitische extremisten die vanuit het noordoosten Bangui veroverden en de macht in handen kregen. Ze terroriseren de christelijke meerderheid van de bevolking die met eigen milities terugslaat en daarbij ook de islamitische minderheid vervolgt.