Bijna miljoen mensen sinds december ontheemd door geweld in Syrië, Assad ziet "eindoverwinning" naderen

AFP
Het conflict in het noordwesten van Syrië "heeft een gruwelijk niveau bereikt", en sinds het begin van het offensief van het Syrische regime in december 900.000 mensen op de vlucht doen slaan. "De overgrote meerderheid zijn vrouwen en kinderen", zei VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock vandaag.

Met de steun van Moskou lanceerde het Syrische regime in december vorig jaar een offensief in de provincie Idlib, het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten. Hoewel Rusland en Turkije een wapenstilstand bewerkstelligden in januari, ging de opmars van het Syrische leger en haar bondgenoten in Idlib voort.

Het aantal mensen dat het geweld ontvlucht, stijgt pijlsnel: vorige week donderdag had de VN het nog over 800.000 ontheemden. Ook de omstandigheden waarin ze moeten leven, worden er niet beter op. "Ze zijn getraumatiseerd en moeten buiten in ijskoude temperaturen slapen, omdat de vluchtelingenkampen vol zitten. Moeders verbranden plastic om hun kinderen te verwarmen. Baby's en jonge kinderen sterven van de koude", zei Lowcock in een mededeling. 

De grootste humanitaire tragedie van de 21ste eeuw kan enkel vermeden worden als de leden van de Veiligheidsraad hun individuele belangen overstijgen

Mark Lowcock, noodhulpcoördinator Verenigde Naties

“Geweld is blind”

"Het geweld in het noordwesten van Syrië is blind", aldus Lowbock, die opriep tot een staakt-het-vuren. "We krijgen informatie binnen dat de plekken waar zich ontheemden bevinden, nu geviseerd worden. Met doden, gewonden en nieuwe ontvluchtingen tot gevolg.” Hij wees er op dat “de grootste humanitaire tragedie van de 21ste eeuw enkel vermeden kan worden als de leden van de Veiligheidsraad hun individuele belangen overstijgen".

Syrische troepen in het gebied.
AFP Syrische troepen in het gebied.

De Syrische president Bashar al-Assad liet vandaag in een televisietoespraak optekenen de strijd verder te zetten. Volgens hem is “de eindoverwinning” in zicht. 

“De bevrijding van het platteland van Aleppo en Idlib gaat verder, afgezien van de lege stemmen die uit het noorden komen”, zei Assad, die daarmee verwees naar recente dreigementen van Turkije. Dat land dreigde er afgelopen weekend mee zijn militaire acties tegen de Syrische regeringstroepen op te zullen voeren als zij verder blijven oprukken in Idlib, dat aan Turkije grenst. Turkije steunt de Syrische rebellen in Syrië, terwijl Rusland een bondgenoot is van Assad.

Vluchtende gezinnen.
AFP Vluchtende gezinnen.

“We zijn er ons van bewust dat deze bevrijding niet het einde van de oorlog of terrorisme betekent of de overgave van de vijand”, zei Assad nog, waarmee hij verwees naar de bevrijde gebieden in het westen van Aleppo. “Maar het betekent dat we hun neuzen in het zand hebben geslagen, alvorens de eindoverwinning.” 

De Syrische president dankte het Syrische leger en zijn bondgenoten voor hun verwezenlijkingen, al voegde hij eraan toe dat “een slag winnen niet hetzelfde is als een oorlog winnen”. 

AFP
AFP6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Verdonck

  US heeft dit en bijna alle conflicten in gang gestoken. Nu komen er burgers om. Iedereen Dresden, Hiroshima en Nagasaki vergeten. Daar zijn 100.000den burgers omgekomen. En in het Midden Oosten; Jemen en alle andere staten. Juist, US heeft de meeste burgers omgebracht.

 • Rachel Gorris

  Kinderen moeten niet meemaken van oorlog geweld, die moeten spelen en genieten en niet met angst lopen

 • Daan Roos

  Wie herinnert zich nog de voorspellingen van de westerse journalisten, 9 jaar geleden? Het zou afgelopen zijn in 3 maanden. Extremisten zouden democratie brengen. Dictator Assad zou het land uitvluchten. En nu nog steeds blijft die pers verhalen verzinnen. Maar intussen vechten de Koerden samen met het Syrisch leger tegen de echte terroristen. Vreemd niet?

 • Jules Vermeers

  Doen ze zichzelf aan of liever overal doen politici dit hun volk aan hoe dan ook hun eigenbelang primeert altijd, hier, ginder, overal...

 • Danny Govaerts

  Waneer is Turkije ook weer de grens over getrokken.ze gingen de toestand verbeteren . Niet dus. Dat de Navo de Turken tot de aftocht dwingen. De kans dat ze de oorlog verergeren is groter dat dat ze voor een oplossing zorgen.