Bijna miljoen mensen opgepakt op een jaar tijd aan grens VS en Mexico

Een 2-jarig meisje uit Honduras huilt terwijl haar moeder wordt opgepakt aan de grens tussen Mexico en de VS in McAllen, Texas (Archiefbeeld).
AFP Een 2-jarig meisje uit Honduras huilt terwijl haar moeder wordt opgepakt aan de grens tussen Mexico en de VS in McAllen, Texas (Archiefbeeld).
Sinds oktober 2019 zijn bijna een miljoen mensen opgepakt aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, het hoogste aantal in 12 jaar. Dat heeft Mark Morgan, het hoofd van de Amerikaanse grenspolitie, vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

In totaal hebben de Amerikaanse douane-autoriteiten in het boekjaar 2019 (dat eindigt op 30 september) 977.509 arrestaties verricht, of 88 procent meer dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds 2007, zo bericht de krant Washington Post over de persconferentie van Morgan. 

Nultolerantie

De Verenigde Staten zien zich geconfronteerd met een ongeziene influx vanuit Zuid- en Centraal-Amerika, mensen die op de vlucht zijn voor geweld en ellende in hun land. Die toestroom leidde tot een crisis aan de grens met overbevolkte opvangcentra en erbarmelijke hygiënische omstandigheden.

De VS hebben een beleid van nultolerantie voor gezinnen aan de grens, waarbij ouders worden opgesloten en kinderen in opvangcentra terechtkomen. Desondanks bereikte het aantal arrestaties in mei een piek van 144.000. Sindsdien daalde dat aantal constant tot 52.000 in september, aldus Morgan.

Mexicaanse soldaten aan de grens met de VS.
REUTERS Mexicaanse soldaten aan de grens met de VS.

Mexicaanse troepen

Om de instroom in te dijken, zette Washington Mexico onder druk troepen te ontplooien aan de zuidelijke grens, om te verhinderen dat migranten uit El Salvador, Honduras en Guatemala het land doorkruisen. Mexico aanvaardde ook dat asielzoekers in Mexico wachten op het onderzoek van hun dossier. Momenteel slaat die maatregel op meer dan 51.000 mensen.

Grensmuur

De regering-Trump maakte van de strijd tegen illegale immigratie een prioriteit en blijft intussen voortwerken aan de grensmuur.

Mark Morgan, het hoofd van de Amerikaanse grenspolitie, vandaag op de persconferentie.
BSRagency BSR Agency Mark Morgan, het hoofd van de Amerikaanse grenspolitie, vandaag op de persconferentie.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Thijssen

  En of dat Trump gelijk heeft. Dit is pas een leider. Tenminste geen moraalridder zoals hier in Europa.

 • Jozef Hendrickx

  Mijnheer Wessels de eerste taak van een regering is de eigen burgers beschermen en als dat moet met schending van de mensenrechten dan moet dat maar . Als men zoals in de EU de derde wereld invoert wordt me zelf ook de derde wereld en waar zijn dan de mensenrechten van de eigen burgers . En met die foto doet de pers weeral aan framing door misbruik te maken van kleine kinderen voor een politiek doel nl open grenzen . Waar dat toe leidt kan je goed zien in Brussel .

 • PHILIPPE PEERE

  in gans zijn beleid , een positief punt " een strenger immigartie begeleid " , voor de rest is hij goed voor niks

 • Sobek Wessels

  En dan maar zeuren over andere landen dat ze de Mensenrechten schenden ?? In de VS schenden ze elke dag de rechten van de Mens en dat al meer dan 200j lang vooral de Afro Amerikanen en Native Indians zijn hier het slachtoffer van en nu ook andere minderheden uit Z-Amerika .

 • Jef Heffens

  Het is niet omdat er bij één miljard mensen in hun land ellende is en geweld dat je die één miljard naar hier moet laten komen. Dat is geen oplossing. Ben geen fan van Trump maar als je als Europeaan een beetje intellectuele eerlijkheid aan de dag legt dan kan je hem dat niet verwijten. De huichelarij rond dit thema ligt voornamelijk in Europa en met name bij veel Europese NGO's.