Bijna één op de zeven kinderen ademt vervuilde lucht in

De vijfjarige Tiberius uit New Delhi, India draagt een gezichtsmaskertje om de vervuilde lucht in de Indiaase hoofdstad niet te hoeven inademen.
AFP De vijfjarige Tiberius uit New Delhi, India draagt een gezichtsmaskertje om de vervuilde lucht in de Indiaase hoofdstad niet te hoeven inademen.
Wereldwijd leven 300 miljoen kinderen in gebieden met de zwaarste toxische niveaus van buitenluchtvervuiling. Dat is bijna een kind op de zeven. Dat staat te lezen in een rapport dat Unicef vandaag publiceert. Luchtvervuiling is een belangrijke factor die bijdraagt aan het overlijden van jaarlijks ongeveer 600.000 kinderen jonger dan 5 jaar.

Het rapport met de titel 'Clear the Air for Children' verschijnt een week voor de COP 22-conferentie in Marrakech (7-18 november). In Marokko zal Unicef de wereldleiders oproepen dringend actie te ondernemen om de luchtvervuiling in hun landen aan te pakken.

Aan de hand van satellietbeelden wordt voor het eerst getoond hoeveel kinderen worden blootgesteld aan luchtvervuiling die de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overstijgt. Ongeveer 2 miljard kinderen leven in gebieden waar de buitenluchtvervuiling hoger is dan de minimumkwaliteitseisen van de WHO. Unicef verwijst naar factoren zoals verkeersuitstoten, zwaar gebruik van fossiele brandstoffen, stof en het verbranden van afval.

Zuid-Azië telt met 620 miljoen kinderen het grootste aantal kinderen die in deze gebieden leven, gevolgd door Afrika (520 miljoen), Oost-Azië en het gebied van de Stille Oceaan (450 miljoen).

Luchtvervuiling

Vervuilde buitenlucht en binnenluchtvervuiling zijn direct gelinkt aan longontsteking en andere aandoeningen van het ademhalingssysteem die verantwoordelijk zijn voor bijna één op de tien overlijdens van kinderen tot 5 jaar. Elk jaar sterven 600.000 kinderen onder de vijf jaar aan ziektes en infecties door luchtvervuiling. "Dat maakt luchtvervuiling tot een van de belangrijkste gevaren voor de gezondheid van kinderen", aldus Unicef.

Afrika is het dodelijkste continent voor kinderen jonger dan 5 jaar. In 2012 stierven er 287.000 kinderen jonger dan 5 jaar aan binnenluchtvervuiling en 45.000 aan vervuilde buitenlucht. Afrika wordt gevolgd door het oostelijke Mediterrane gebied. Daar stierven in datzelfde jaar 73.000 kinderen onder de 5 aan binnenluchtvervuiling en 24.000 aan buitenluchtvervuiling.

Onderstaande grafiek toont het aantal -5-jarigen dat in 2012 overleed door vervuilde binnen- en buitenlucht per regio.

Kijken we naar het aantal overlijdens bij alle kinderen, dan staan Zuidoost-Azië en het Westelijke Pacifische gebied bovenaan de lijst. Daar stierven in 2012 respectievelijk 1.692.000 en 1.620.000 kinderen aan vervuilde binnenlucht en 936.000 en 1.738.000 aan vervuilde binnenlucht.

Een overzicht:

Het VN-kinderfonds roept de leiders op COP22 op om vier dringende stappen te zetten in hun land om kinderen te beschermen tegen luchtvervuiling: verminder de vervuiling, verhoog de toegang van kinderen tot gezondheidszorg, verklein de blootstelling van kinderen aan pollutiebronnen en monitor de luchtvervuiling.