Bijna een miljoen Duitsers zonder internet door grootschalige cyberaanval

thinkstock
In Duitsland ondervinden bijna een miljoen klanten van de telecomoperator Deutsche Telekom sinds zondagnamiddag problemen met hun internetverbinding. Volgens het bedrijf ligt een grootschalige cyberaanval aan de basis van de storing.

De getroffen klanten, verspreid over heel Duitsland, ondervinden problemen met hun internetverbinding, maar ook met hun televisie en vaste telefoonlijn.

De storing begon zondagnamiddag bij 900.000 van de in de totaal 20 miljoen klanten van Deutsche Telekom. Ook deze ochtend ondervond een deel van hen nog problemen. Sinds vanmiddag heeft Deutsche Telekom grotendeels vat op het probleem. Het internet afsluiten en opnieuw aanmelden, zou de routers opnieuw foutloos laten werken.

reuters

"Doelgerichte aanval"

"Wij gaan ervan uit dat er een externe aanval is geweest op de routers", klinkt het bij het bedrijf, dat benadrukt dat specialisten "de hele nacht hebben doorgewerkt om een oplossing te vinden".

De hinder op het internet bij bijna een miljoen Duitsers is waarschijnlijk veroorzaakt door een internationale, doelgerichte cyberaanval. Dat zegt het Duitse federale kantoor voor computer- en communicatieveiligheid (BSI). Waar de cyberaanval vandaan komt, is momenteel niet duidelijk.

De komende dagen moet definitief duidelijk worden wat de problemen veroorzaakt heeft. Ook in het netwerk van de regering dat door de BSI wordt beschermd, zijn aanvallen geregistreerd. Die konden echter met efficiënte beschermingsmaatregelen worden afgeweerd, aldus de BSI.

Bij cyberaanvallen op de computers van het Duitse parlement en enkele politieke partijen eerder dit jaar hadden de Duitse inlichtingendiensten eerder Rusland met de vinger gewezen.