Bijna-botsing met KLM-toestel en twee andere vliegtuigen boven India: “Veiligheid was niet in gevaar”

Een KLM-cityhopper. Archieffoto.
Reuters Een KLM-cityhopper. Archieffoto.
Drie passagiersvliegtuigen, waaronder een toestel van KLM, zijn vorige week in het luchtruim boven India door de tussenkomst van de luchtverkeersleiding ontsnapt aan een mogelijke botsing. Dat melden lokale media. Luchtvaartmaatschappij KLM zegt in een reactie dat de veiligheid niet in het gedrang was.

Een mogelijk ongeluk kon voorkomen worden door meerdere automatisch verstuurde waarschuwingen en door ingrijpen van de luchtverkeersleiding, aldus Indiase media, die spreken van “een groot potentieel incident”. KLM zegt in een reactie dat er geen sprake was van een bijna-ramp. “In de cockpit is niets opgemerkt”, aldus een woordvoerder. “Als vliegtuigen te dichtbij komen, gaat er een systeem af. Dat is niet gebeurd.”

Het incident had volgens Indiase media vorige week zondag plaats. Het KLM-toestel was niet de veroorzaker, maar dreigde volgens de berichten in gevaar te komen door de manoeuvres van andere toestellen.

Boven Delhi vloog een vliegtuig van het Amerikaanse National Airlines op een hoogte van 31.000 voet. Het automatisch waarschuwingssysteem ging af toen het een vliegtuig naderde van het Taiwanese EVA Air op een hoogte van 32.000 voet.

Beide vliegtuigen stegen naar een nieuwe hoogte, waardoor ook een toestel van KLM, dat van Amsterdam op weg was naar Bangkok, in gevaar zou zijn gekomen. De luchtverkeersleiding greep in en beval het vliegtuig van National Airlines niet verder te stijgen en naar links uit te wijken, waarna de drie vliegtuigen hun weg veilig konden vervolgen.

Onderzoek

De Indiase luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar het incident, melden de media ter plaatse. KLM zegt dat vandaag via de media te hebben vernomen. De KL875 vloog wel “in de buurt”, aldus nog de maatschappij op Twitter, maar volgens de woordvoerder was dat niet heel dichtbij. “De veiligheid is niet in het geding geweest.”

Of de Nederlandse maatschappij zelf ook gaat uitzoeken wat er precies gebeurd is, weet ze nog niet. 




2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Geerinck

    Het systeem werkte en dat Is goed

  • robert dumortier

    Piloten zijn geleid door het grond personeel zij zijn hun richting en hoogte aangewezen die vliegen blindelings volledig op commando bie wie lag de fout dan?