Bijna 90 procent voor grondwetswijziging die Egyptische president meer macht geeft

Een man wandelt voorbij een poster van president al-Sisi.
REUTERS Een man wandelt voorbij een poster van president al-Sisi.
In het gisteren in Egypte gehouden referendum over een grondwetswijziging die president Abdel Fattah al-Sisi meer macht geeft, heeft 88,83 procent van de kiezers "ja" gestemd. Dat heeft de Nationale Verkiezingsautoriteit bekendgemaakt.

Er waren 11,17 procent tegenstemmen, de opkomst bedroeg 44,33 procent. 

Met het resultaat krijgen zowel al-Sisi als het leger meer macht en kan hij ook langer president blijven. Het Egyptische parlement heeft de grondwetswijzigingen pas vorige week met een tweederdemeerderheid beslist. De tweede ambtsperiode van de 64-jarige staatsleider zou eigenlijk in 2022 eindigen, maar de grondwetswijzigingen verlengen nog eens met twee jaar zijn huidige ambtstermijn en bieden hem de mogelijkheid tot zijn herverkiezing voor nog eens zes jaar. Al-Sisi zou dus nog tot 2030 aan de macht kunnen blijven.

Mensenrechtenactivisten waarschuwden er al eerder voor dat de wijzigingen de mensenrechtensituatie in het land nog zullen verslechteren. Critici werden vooraf al onder druk gezet en men vreesde dat de stemming niet vrij zou verlopen. Volgens de ngo Human Rights Watch ondergraven de grondwetswijzigingen de teruglopende onafhankelijkheid van Justitie en geeft ze de militairen meer macht om zich in het politieke leven te mengen.

Het Egyptisch leger heeft in 2013 onder leiding van de toenmalige stafchef al-Sisi de vrij verkozen islamistische president Mohamed Morsi na massale demonstraties afgezet. Daarna won al-Sisi met grote meerderheid twee gecontroleerde presidentsverkiezingen, de laatste in de lente van 2018.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Annemie Declerck

    Een vriend van mij werkt in Caïro en moet dikwijls op de luchthaven zijn bij DHL. De helft van het personeel werd die morgen gedwongen om op bussen te stappen en te gaan stemmen . Het is een dictatuur en dit resultaat was te verwachten ... afschuwelijk

  • Toon Van Kerckhove

    Als die verkiezingen normaal verlopen zijn, wat is dan het probleem? Je kan verschillende Egypt. kranten in het Engels lezen. Politiek, mode, toerisme, style, kopen en verkopen het is er allemaal. Kijk Al Ahram online.