Bijna 9.000 procent inflatie in jaar: geld verliest waarde in sneltempo in Venezuela

Een Braziliaanse winkelier telt Venezolaans geld aan de grens.
AFP Een Braziliaanse winkelier telt Venezolaans geld aan de grens.
In het Zuid-Amerikaanse Venezuela is het inflatiepercentage tussen april 2017 en maart 2018 gestegen tot 8.878 procent. Dat blijkt uit cijfers van de commissie Financiën van het door de oppositie gecontroleerde Venezolaanse parlement.

In de maand maart 2018 alleen tikte de inflatie aan met 67 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar stegen de prijzen met 453,7 procent. "Dit betekent dat de regering de economische crisis niet meer de baas kan. De regering maakt geen aanstalten om de inflatie af te remmen en de koopkracht van de Venezolanen te herstellen", zegt oppositielid Rafael Guzman.

Een daling van de olieprijs - olie is het belangrijkste exportproduct van Venezuela - en jarenlang economisch mismanagement hebben de economische crisis stevig in de hand gewerkt. Dat gaat ook gepaard met politieke en andere onrust. Bij antiregeringsprotesten vielen vorig jaar meer dan 120 doden.

Guzman roept de regering op om de wisselkoerscontroles na vijftien jaar eindelijk op te geven en het massale drukken van geld stop te zetten. Hij vindt het ook een bijzonder slecht idee om, zoals de regering van plan is, op 4 juni drie nullen te schrappen van de bolivar, de zo goed als waardeloos geworden Venezolaanse munt.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Max Maximus

  De overheid is na jaren zakken vullen over kop gegaan.En als het schip zinkt...zal de kapitein het schip eerst verlaten.Dit staat ons ook nog te wachten beste mensen.

 • rik lagrou

  gisteren Euro omhoog wacht tot dat die weer daalt tot niveau dollar of lager gaan dan zien wat dit geeft

 • Pieter Andre Winters

  Het gevolg van jaren socialistisch beleid. Kijk naar Wallonië, het is daar ook kommer en kwel. Socialisme draait op de armoede van de bevolking. Zonder armoede is er geen socialisme.

 • Jakke Troost

  Terwijl dat het rijkste land van Zuid-Amerika zou kunnen zijn.

 • John Nelis

  Met kapitalisme zal er altijd wel iemand honger lijden, met communisme/socialisme is het mogelijk dat iedereen tegelijk honger lijdt. Arme mensen van Venezuela...