Bijna 40 procent van Britse kinderen leeft tegen 2021 in armoede

Getty Images
In het Verenigd Koninkrijk hebben bezuinigingsmaatregelen ervoor gezorgd dat miljoenen Britten in armoede zijn vervallen. Dat blijkt uit een VN-rapport, dat de Britse regering ervan beschuldigt de mensenrechten te schenden. Het rapport zegt dat één op de vijf Britten, of bijna 14 miljoen mensen, in armoede leeft.

Volgens Philip Alston, armoede-expert van de VN, heeft noch de groei van de economie, noch de hoge werkgelegenheid of het begrotingsoverschot de bezuinigingen doen afnemen. Hij omschrijft een beleid dat meer naar een ideologie neigt dan door een economische agenda.

"De besparingsmaatregelen, door de Conservatieven ingevoerd in 2010, zijn een duidelijke schending van de mensenrechtenplichten van het land," zegt Alston, "en ze gaan ondanks de tragische sociale gevolgen toch verder.”

"Bijna 40 procent van de Britse kinderen zou tegen 2021 in armoede leven, het aantal daklozen is enorm toegenomen, en voor sommige delen van de bevolking is de levensverwachting gedaald", klinkt het verder in het VN-rapport.

Het Britse ministerie van Werk en Pensioenen heeft het VN-rapport veroordeeld als "ongeloofwaardig" en "volledig onnauwkeurig", en heeft Alston ervan verweten te weinig tijd in het land te hebben doorgebracht om een juist beeld te krijgen.

Uit een studie van het gerespecteerde Britse Institute for Fiscal Studies is vorige week gebleken dat in het Verenigd Koninkrijk de inkomensongelijkheid na tien jaar van bezuinigingen de hoogste is van de "rijke landen", met uitzondering van de Verenigde Staten.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Met de Brexit heeft de UK voor een verregaande verarming gekozen. Het cynische is dat het vooral minst gegoeden en oudere personen die voor de Brexit en dus de neergang en armoede gekozen hebben.

 • GERARD DE PELECIJN

  Dankzij de politiek gaat het dus van kwaad naar erger, tijd voor verandering blijft weg!

 • Christine Laevers

  Dickens is in Engeland nooit ver weg. Eens een documentaire gezien over een buitenwijk in London : alle tuinen werden gebruikt om afval te plaatsen. Spaghetti in de badkuip heb ik jaren geleden persoonlijk aangetroffen. En de afvalzakken op het platte dak tot 'compostering' toe. Sorry, maar het is cultureel bepaald.

 • danny janssens

  waar rechts aan de macht is, mag je dit verwachten. onze beurt komt ook ... veel vroeger dan de meesten denken.

 • mieke vermeulen

  Met heb geld dat ze nu betalen aan de EU en gaan gebruiken voor eigen volk zal de armoede snel dalen .