Bijna 300 arrestaties bij klimaatprotesten in Londen

Extinction Rebellion-aanhangers worden in Westminster, Londen, gearresteerd door de politie.
EPA Extinction Rebellion-aanhangers worden in Westminster, Londen, gearresteerd door de politie.
In het centrum van Londen heeft de politie bijna 300 mensen opgepakt die deelnamen aan de klimaatprotesten op initiatief van milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR). Duizenden activisten blokkeerden gisteren bij de start van de twee weken van ‘internationale rebellie’ belangrijke wegen en minstens twee bruggen.

De Metropolitan Police meldde 's avonds dat er in heel Londen zo'n 276 arrestaties werden verricht, terwijl ze demonstranten die midden op de weg zaten nog steeds probeerde te verwijderen. Andere activisten wierpen barricades op of blokkeerden wegen door tenten, voertuigen en geïmproviseerde gebouwen neer te zetten.

Extinction Rebellion en verwante organisaties voerden gisteren in zowat zestig steden over de hele wereld acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uit verzet tegen de "criminele inactiviteit" van regeringen bij het aanpakken van de klimaat- en ecologische crisis. De Belgische tak van Extinction Rebellion had geen acties gepland. Aanhangers trokken wel naar de acties in Amsterdam, Parijs en Londen om die te steunen.

Extinction Rebellion protesten aan Trafalgar Square.
Photo News Extinction Rebellion protesten aan Trafalgar Square.
Extinction Rebellion protesten aan Trafalgar Square.
Photo News Extinction Rebellion protesten aan Trafalgar Square.
Een demonstrant heeft zich vastgemaakt onder aan een aanhanger op Trafalgar Square.
Photo News Een demonstrant heeft zich vastgemaakt onder aan een aanhanger op Trafalgar Square.
Demonstranten op Trafalgar Square.
Photo News Demonstranten op Trafalgar Square.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  En wat is er nu veranderd? Wat doen die betogers zelf om hun verontwaardiging vaste grond te geven?! Hebben ze hun gsm, tablets, flatscreens en auto's nu allemaal buitengegooid?! Zou toch wel moeten want allemaal overbodig en vervuilend toch! Verwarmen ze zich thuis nu met bibberen, of hebben ze hun brandstof voor de winter toch maar aangevuld, hebben ze al hun geplande vakanties met het vliegtuig nu geannuleerd? Nee?! Dan zijn het eigenlijk wel allemaal hypocrieten nietwaar...

 • Sobek Wessels

  Ze zouden beter al de Bedrijfleiders oppakken die met hun bedrijven het Milieu zwaar aantasten en liever snelle winsten willen dan investeren in een snelle oplossing voor hun vervuilende manier van Produceren van vervuilende producten ?! Te beginnen met de Scheepvaart en hun enorme vervuilende Mega schepen die meer dan 300 ton smerige smurry Stoken per dag !?

 • WILLIAM TAELMAN

  In Londen zijn ze wat kordater dan in België

 • danny janssens

  prima initiatief, goed om te zien dat het niet enkel schoolgaande jeugd is die meebetoogt