Bijna 200 kilogram cocaïne met straatwaarde van honderden miljoenen euro’s opgevist uit Zwarte Zee

De Bulgaarse autoriteiten hebben tot nu toe al 170 kilogram cocaïne opgevist.
EPA De Bulgaarse autoriteiten hebben tot nu toe al 170 kilogram cocaïne opgevist.
De Bulgaarse autoriteiten hebben 170 kilogram cocaïne - die verborgen zat in reddingsvesten - opgevist uit de Zwarte Zee. Vermoedelijk drijven  er nog veel meer drugs rond. 

"We hebben tot nu toe ongeveer 170 kilogram cocaïne van hoge kwaliteit in beslag genomen", aldus de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Mladen Marinov. De drugs - met een straatwaarde van enkele honderden miljoenen euro’s - waren waterdicht verpakt en gehuld in reflecterende reddingsvesten om ze aan het wateroppervlak te houden. Talrijke pakketjes werden drijvend gevonden in de buurt van de Bulgaarse haven Shabla, niet ver van de grens met Roemenië.

Bulgaars-Roemeense samenwerking

Twee weken geleden werden er aan de Roemeense kust ook aanzienlijke hoeveelheden cocaïne gevonden. De autoriteiten vermoedden toen dat de pakketjes afkomstig waren van een gekapseisd schip bij de monding van de Donau. Twee Servische handelaars werden daarop gearresteerd. De Bulgaarse autoriteiten denken dat de verschillende vondsten verband houden met elkaar.

De Bulgaarse en Roemeense autoriteiten hebben aangegeven dat ze willen blijven samenwerken om de drugshandel te bestrijden. "De zoektocht naar de drugspakketten op het strand met helikopters en drugshonden gaat door", zegt minister Marinov. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gegeven tot een inspectie van de Kustwacht. Er moet worden verduidelijkt of er daar sprake is van veiligheidslacunes.

Roemenië en Bulgarije staan erom bekend doorvoerlanden van Zuid-Amerika naar West-Europa te zijn voor cocaïne. 

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.