Bijna 20.000 klachten tegen glyfosaat van Bayer in VS

Roundup kwam vorig jaar in handen van Bayer.
REUTERS Roundup kwam vorig jaar in handen van Bayer.
Het Duitse chemieconcern Bayer kijkt in de Verenigde Staten aan tegen 18.400 klachten wegens het middel Roundup.

Roundup kwam vorig jaar via de overname van Monsanto in handen van Bayer. Daarmee haalde het Duitse concern zich ook duizenden rechtszaken op de hals omwille van het risico op kanker dat het middel zou inhouden. Bayer houdt vol dat Roundup veilig is, maar stelde wel een bemiddelaar aan voor alle claims. De teller staat nu dus op 18.400. In april was dat 13.400. 

Derder dit jaar kende een Amerikaanse jury een schadevergoeding toe van 2 miljard dollar (1,79 miljard euro) aan een bejaard koppel dat stelt kanker te hebben gekregen door blootstelling aan onkruidverdelger Roundup. Bayer blijft wel overtuigd “dat het verdict en de schadevergoeding niet ondersteund worden door de bewijslast die op het proces voorgelegd werd”.

Oostenrijk was deze maand het eerste Europese land om de onkruidverdelger glyfosaat te verbieden. De Europese Unie stemde in 2017 ermee in dat het product nog vijf jaar in gebruik mocht zijn. Individuele lidstaten mogen enkel door de EU goedgekeurde goederen verbieden in welbepaalde omstandigheden, omdat dit de eengemaakte markt kan ondermijnen.

Noodweer VS

Bayer maakte vandaag ook resultaten bekend voor het tweede kwartaal. De chemiereus voelde het noodweer in de Verenigde Staten in zijn resultaten. Door overstromingen in het afgelopen kwartaal viel de verkoop van de tak voor landbouwproducten tegen. Ook het handelsconflict tussen de Amerikanen en Chinezen drukte op de opbrengsten.

De totale omzet steeg met ruim 21 procent tot een kleine 11,5 miljard euro. Gecorrigeerd voor overnames en wisselkoersen was er sprake van 0,9 procent groei. De winst over het tweede kwartaal bedroeg 404 miljoen euro, een daling van bijna 50 procent.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Als een bedrijf grijze cellen zou hebben, dan gooit die het over een andere boeg.

 • Patrick Voet

  Een deftige rechter zou de boetes verhalen op de producent ten tijde van de zaak, en niet op een latere overnemer. Bayer kocht Monsanto voor 66 Miljard. Diegene die dat geld heeft uitbetaald gekregen komt daar goed mee weg.

 • Paul De Mol

  Monsanto overnemen was een grote stommiteit. De aankomende massa van rechtszaken om Roundup was toen al bekend. En het lijkt er op dat ze nog steeds niet goed beseffen wat er op hen afkomt. De Amerikaanse rechtbanken gaan zich niet inhouden nu het een Europees bedrijf betreft. Snel terug afstoten is misschien het beste wat Bayer kan doen.

 • stijn vandamme

  Lol, goeie aankoop van Bayer. De Amerikanen wisten wel waarom ze Monsanto van de hand deden hoor.

 • Marc leloup

  De weed&gras killer doodt honden katten vogels vlinders en nog een reeks andere beestjes,en ja die beestjes sterven van wat he! (kanker van een of ander orgaan)maar het mag zo niet genoemd worden natuurlijk! het is lever of nierfalen etccc! De gepaste straf is de ceo van bayer elke morgend een lepeltje van zijn onschuldig product verplicht te laten drinken.