Bijna 1 miljoen mensen op straat in Barcelona tégen onafhankelijk Catalonië

vmma
In Barcelona zijn deze middag honderdduizenden mensen samengekomen voor een massale demonstratie tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens Spaanse media gaat het om de grootste demonstratie voor de eenheid van het land en tegen de Catalaanse afscheiding. De organisatie heeft het over 950.000 deelnemers.

De burgerbeweging Societat Civil Catalana (SCC) organiseert de demonstratie, die om 12.00 uur startte aan het Placa Urquinaona. De initiatiefnemers riepen iedereen op om Spaanse, Catalaanse en Europese vlaggen mee te brengen. "Laten we onze stemmen luid verheffen, wij zijn de zwijgende meerderheid", schreef SCC op Twitter.

Op beelden zijn tienduizenden mensen te zien die massaal Catalaanse en Spaanse vlaggen dragen. Aan de winnaar van de Nobelprijs Literatuur Mario Vargas Llosa en Josep Borrell, een Spaanse socialist en voormalig voorzitter van het Europees Parlement, was gevraagd om de menigte toe te spreken.

Gisteren kwamen al tienduizenden mensen op straat om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid en voor de dialoog.

België

Ook in Brussel hebben meer dan 500 mensen hun steun betuigd aan de manifestaties in Barcelona. De betogers kwamen bijeen op de esplanade van het Europees Parlement, gewapend met Catalaanse en Spaanse vlaggen. Sommigen droegen ook een vlag van de Europese Unie bij zich. Met slogans als "Genoeg! Laat het gezond verstand terugkeren" vroegen de manifestanten om de eenheid van Spanje en om respect voor het autonomiestatuut van Catalonië.

De initiatiefnemers vinden het niet verstandig om terug te plooien op zichzelf en pleiten ervoor om zich te verenigen op nationaal niveau, en ruimer, op Europees niveau. De manifestanten vrezen vooral voor negatieve economische gevolgen voor de bevolking van Catalonië. "De onafhankelijkheidsbewegingen hebben aan kracht gewonnen door de economische crisis in Spanje, maar nu beginnen de mensen zich te realiseren dat ze dit in hun portemonnee zullen voelen en beginnen ze van mening te veranderen."

reuters
reuters46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Ulmer

  Waarom zijn ze dan vorige week niet tegen gaan stemmen ?

 • Louis Remels

  Volgens de politie 30 duizend, aangevoerd met gratis bussen uit heel Spanje en dus geen Catalanen

 • jeff De Boeck

  Dat is als een betoging van 1 miljoen Walen tegen Vlaamse onafhakelijkheid.

 • Kris Hermans

  @DenissEijs: ik vroeg me net hetzelfde af.

 • Willy Van Leuven

  De politie houdt het bij 350.000 en daar zijn dan de toeristen mee ingerekend .Iemand is ongeloofwaardig , de media die de organisatie steunt , of de politie . Kwestie van correctheid ,hou ik het bij de telling van de politie .