Bijna 1.200 rebellen geëvacueerd uit Douma

Mensen wachten in Douma om geëvacueerd te worden.
EPA Mensen wachten in Douma om geëvacueerd te worden.
Bijna 1.200 rebellen en burgers hebben gisteren Douma, het laatste bastion van de groepering Jaish al-Islam in Oost-Ghouta, verlaten. Ze werden volgens het Syrische staatspersagentschp Sana met 24 bussen geëvacueerd naar de stad Jarablus, in het noorden van Syrië aan de grens met Turkije.

Het Syrische regime startte in februari met de steun van het Russische leger een offensief in de door rebellen gecontroleerde regio Oost-Ghouta, vlak bij de hoofdstad Damascus. Daarbij zouden meer dan 1.600 burgers zijn gedood. Momenteel vormt Douma daar nog de laatst overblijvende rebellenenclave.

Akkoord met de rebellen

Nadat Rusland en Syrë een akkoord bereikten met de rebellen, werd maandag gestart met evacuaties uit Douma. Die zullen naar verwachting nog enkele dagen in beslag nemen. Jaish al-Islam - dat in totaal nog ongeveer 10.000 strijders zou tellen en met interne verdeeldheid zou kampen - heeft sinds de bekendmaking van het akkoord de evacuaties zelf nog niet bevestigd. 

Een deel van de rebellen zou niet bereid zijn om Douma te verlaten.

De evacuatie gebeurde met bussen.
EPA De evacuatie gebeurde met bussen.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jaak Peeters

  Daar worden gewapende rebellen geëvacueerd. In het democratische Europa gaan ze de bak in, en zonder dat ze ooit wapens hebben gehanteerd. EU barst!

 • Willy Caubergs

  Dat is gewoon het probleem verplaatsen en geen oplossing zoals de vn suggereert !!

 • Gerard Braeckmans

  En binnenkort wordt er gevochten in Jarablus en ligt dat ook in puin.

 • dirk driessens

  Inpv altijd maar soldaatje te spelen zouden jullie eens gewoon willen gaan werken gelijk een normale mens ???