Exclusief voor abonnees

Bij Oxfam gaat nu echt een beerput open. De vraag is hoe de organisatie zich hieruit gaat redden

Oxfam heeft erkend dat medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig hebben gemaakt aan wangedrag.
AFP Oxfam heeft erkend dat medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig hebben gemaakt aan wangedrag.
Is dit het #MeToo-moment van de hulpverlening? 1.200 opzeggingen voor Oxfam in Groot-Brittannië,  duizenden opzeggingen wereldwijd, een actrice (Minnie Driver) die opstapt als ambassadrice en nu ook het Zuid-Afrikaanse icoon Desmond Tutu die de van oorsprong Britse organisatie 'teleurgesteld' de rug toekeert.

En de seksfeestjes in Haïti waarvoor de Britse hulporganisatie Oxfam sinds een week onder vuur ligt, zijn lang niet de enige gevallen waarin hulpverleners zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik en uitbuiting in ontwikkelingslanden. In Groot-Brittannië is inmiddels een reeks schandalen aan het licht gebracht.

"Dit is slechts het topje van de ijsberg", stelt Abbe Jolles. Zij is mensenrechtenadvocaat in Washington en bestuurslid van de organisatie Hear Their Cries, die sinds 2016 seksueel misbruik door hulpverleners aan de kaak stelt. "Organisaties proberen al veel te lang om deze verhalen onder de pet te houden: het is slecht voor hun imago en zou donoren maar afschrikken. Het gevolg is dat daders wegkomen met hun wangedrag."

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  De vraag is, moet de organisatie zich hieruit gaan redden ?

 • Benny Marcelo

  Wel Patrick, Oxfam is links en de PS bvb ook. trek de lijn maar door.

 • josette Huybrechts

  Ben blij dat ik er nooit een cent aan gegeven heb, wist al lang dat ze niet zuiver op de graad waren.

 • Marc Camp

  Hier wordt plots politiek uitgehaald terwijl de oragnisatie niets met politiek te maken heeft en zich wijd weg houd van politiek of hoe dom hier velen zijn om alles wat misloopt direct politiek uit te buiten. Sorry maar vele verhalen blij ven verhalen zonder bewijs. Vele verhalen hangen met haken en krammen aaneen zonder enig bewijs. Wat is de reden van dergelijk slecht onderzoek, anti propaganda om die bevolking nog verder te verhongeren?

 • Boris Verheyden

  Altijd hetzelfde met die linksen. Ze gaan op de toppen van hun tenen staan om uit te schreeuwen hoe ethisch superieur ze zich voelen, en blijken vervolgens de grootste fraudeurs. Welkom aan alle vluchtelingen! Zodat ze er sex mee kunnen hebben. Ziek.