Bier niet Duits? Amerikanen krijgen geld terug

ABC 7 Chicago on Twitter
AB InBev werkt in de Verenigde Staten aan een schikking in een zogenaamde 'class action' rechtszaak, waardoor de brouwer aan Amerikaanse gezinnen tot 50 dollar zal moeten terugbetalen. Dat meldt de krant Wall Street Journal. Bierliefhebbers waren naar de rechter gestapt omdat ze vonden dat AB InBev consumenten had misleid door de indruk te wekken dat Beck's in Duitsland wordt gebrouwen.

Amerikanen die dachten dat ze met Beck's een authentiek Duits pintje aan het binnenkappen waren, bleken zich te vergissen. De verpakking vermeldt nochtans 'German Quality' en 'Originated in Bremen, Germany', wat volgens advocaten de indruk wekte dat het bier op Duitse bodem werd gebrouwen. In werkelijkheid werd het bier echter in Missouri gemaakt. De regels rond consumentenbescherming waren dan ook geschonden, luidde het.

Volgens de schikking, die al voorlopig goedgekeurd werd door een rechter maar pas in oktober definitief kan worden, zouden zelfs klanten die hun aankoopbewijzen niet meer hebben, aanspraak kunnen maken op een terugbetaling tot 12 dollar. Dat geldt volgens de Wall Street Journal ook voor bierdrinkers die goed wisten dat Beck's niet langer in Duitsland wordt gemaakt. De deal kan AB InBev een aardige duit kosten. Behalve de terugbetalingen zou het bedrijf immers ook tot 3,5 miljoen dollar aan advocatenkosten betalen.

De productie van Beck's voor de Amerikaanse markt verhuisde in 2012 van Duitsland naar St. Louis. Het oorspronkelijk Duitse bier werd in 2002 opgekocht door het Belgische Interbrew, dat later opging in de wereldgroep AB InBev. Ondanks de productieverhuizing, vond het bedrijf dat de labels, verpakking en marketing van Beck's waarheidsgetrouw en transparant waren. Wel zal de producent voortaan duidelijker aangeven dat het bier in de VS wordt gemaakt.