Biden wil wortels van systematisch racisme in VS uitroeien: “Amerika is geen sprookje”

Amerikaanse presidentsverkiezingen

De 77-jarige Joe Biden, de Democratische uitdager van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in november.
AP De 77-jarige Joe Biden, de Democratische uitdager van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in november.
Joe Biden wil de wortels van het systematisch racisme in de Verenigde Staten uitroeien. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat zaterdagavond op Twitter geschreven naar aanleiding van Independence Day, de viering van de onafhankelijkheid van de VS.

Volgens de 77-jarige Biden, de Democratische uitdager van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in november, is Amerika er nooit in geslaagd om de beginselen in de Onafhankelijkheidsverklaring, dat "alle mensen gelijk zijn geschapen", waar te maken. 

"Die zin heeft aan ons geweten geknaagd door meer dan 200 jaar geïnstitutionaliseerd racisme, inclusief het meest recente", aldus Biden. Hij verwees naar de zwarte Amerikaan George Floyd. Sinds de dood van Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis in mei is er in de Verenigde Staten een hevig debat ontstaan over ras en discriminatie. "Amerika is geen sprookje", aldus nog Biden. "We hebben nu de kans om de gemarginaliseerde, gedemoniseerde, geïsoleerde en onderdrukte mensen een eerlijk aandeel te geven van de Amerikaanse droom.”

Trump: “Genadeloze campagne tegen iconen”

President Trump hield vrijdag, aan de vooravond van de nationale feestdag, een nationalistische toespraak. Daarin verweet de Republikein links de Amerikaanse geschiedenis "te willen wissen". Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen "een genadeloze campagne gevoerd", verwijzend naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld. Trump herhaalde die boodschap tijdens zijn tweede jaarlijkse ‘Salute to America’ zaterdag.

Biden kondigde begin deze week aan dat hij omwille van de coronapandemie geen verkiezingsmeetings meer zal houden.
AP Biden kondigde begin deze week aan dat hij omwille van de coronapandemie geen verkiezingsmeetings meer zal houden.

Geen verkiezingsmeetings

De Democratische presidentskandidaat Biden kondigde begin deze week aan dat hij de raadgevingen van de dokter volgt en omwille van de coronapandemie geen verkiezingsmeetings meer zal houden. De 74-jarige Trump daarentegen kwam zwaar onder vuur te liggen omdat hij zaterdagavond andermaal een feest voor duizenden mensen hield voor Independence Day. En op 20 juni hield de president in Tulsa, in de staat Oklahoma, een verkiezingsmeeting waar duizenden mensen op afkwamen. De staat kende toen een opstoot van besmettingen.

Officieel raakten al meer dan 2,8 miljoen Amerikanen besmet met het nieuwe coronavirus, en stierven er zo'n 130.000 aan de infectie, het hoogste aantal ter wereld. Volgens de New York Times stijgt het aantal besmettingen in zeker 39 Amerikaanse staten. In vijf - Alabama, Alaska, Kansas, North Carolina en South Carolina - werden vrijdag nieuwe records opgetekend. 

Lees ook: Viroloog Marc Van Ranst: “Enkel lockdown kan Verenigde Staten redden van catastrofe” (+)

 De 74-jarige Trump daarentegen kwam zwaar onder vuur te liggen omdat hij zaterdagavond andermaal een feest voor duizenden mensen hield voor Independence Day.
EPA De 74-jarige Trump daarentegen kwam zwaar onder vuur te liggen omdat hij zaterdagavond andermaal een feest voor duizenden mensen hield voor Independence Day.
EPA11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Als hij er kan in slagen om het racisme bij de politie aan te pakken is de strijd al half gewonnen. Racisten zullen er altijd zijn, men kan nu eenmaal mensen niet dwingen om rechtvaardig te zijn. We moeten ze wel van de voorgrond terug naar de marginaliteit duwen waar ze thuishoren.

 • Christine Laevers

  Als Biden een sterke vice-president(e) heeft, is er geen enkel risico. Trump zijn duivenkot daarentegen en Trump zelf ... Hij moet best het woord 'geschiedenis' niet in de mond nemen. Na elke seconde is alles geschiedenis, ook zijn twitterberichten.

 • Paulette Desmarets

  Als Biden zo verder de dwaze retoriek blijft voeren vrees ok dat de even dwaze Trump herverkozen zal worden. Ipv te bevolkingsgroepen te bewegen het verleden te laten rusten, rijt hij die wonden langs beide zijden terug open. Obama had dit beter begrepen.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Veel succes maar ik vrees dat dit niet in een paar ambtstermijnen zal lukken. Daarom is de sociale achterstand te groot. Ook culturele verschillen en het verleden veeg je niet zomaar onder tafel.

 • willems michel

  Is 77 jaar moeten worden om hieraan te denken, wetend dat de wortels heel diep zitten.