Biden wil aanhaken bij Sanders in South Carolina

Joe Biden op campagne in Wofford University in Spartanburg, South Carolina.
AFP Joe Biden op campagne in Wofford University in Spartanburg, South Carolina.
De strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat zaterdag verder met de voorverkiezingen in de staat South Carolina. Het zijn de laatste voorverkiezingen voor Super Tuesday, als er in veertien staten wordt gestemd, komende dinsdag. Voor oud-vicepresident Joe Biden lijkt het de laatste kans om voor Super Tuesday nog aan te haken bij senator Bernie Sanders en Pete Buttigieg.

In South Carolina is meer dan de helft van de Democratische stemmers zwart. Biden heeft veel steun onder de zwarte stemmers, terwijl Sanders en Buttigieg moeite hebben hen achter zich te krijgen. In 2016 leed Sanders mede daardoor een grote nederlaag tijdens de voorverkiezingen in de staat toen hij het opnam tegen Hillary Clinton.

De senator gaat nu nog aan de leiding met 45 kiesmannen, maar in de partij zijn veel twijfels over de geschiktheid van de linkse Sanders. Veel hooggeplaatste Democraten willen hem niet voordragen als hij geen meerderheid van 1991 ‘delegates’ wint, schrijft The New York Times. In de partij bestaat de angst dat de ideeën van Sanders te links zijn. Ook wordt gezegd dat de gematigde kandidaten gezamenlijk veel meer stemmen binnenhalen dan Sanders, maar dat die nu nog worden verdeeld over Biden, Buttigieg en Amy Klobuchar.

De primary in South Carolina is de laatste voor ‘Super Tuesday’ volgende dinsdag, wanneer in 14 staten en Amerikaans Samoa voorverkiezingen worden gehouden. De resultaten van zaterdag zijn dan ook belangrijk om "momentum" te verkrijgen in de aanloop naar volgende week. Dat kan Biden goed gebruiken: hij verzamelde in de afgelopen drie voorverkiezingen nog maar 15 kiesmannen, veel minder dan Bernie Sanders (45) en Pete Buttigieg (25). In South Carolina zijn nog 54 delegates te verdienen. Met Sanders op een tweede plaats in South Carolina lijkt het er wel op dat die als duidelijke koploper richting Super Tuesday zal trekken. Vanaf dan stapt ook ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg in de ring.

AFP
AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.