Biden voorlopig op kop bij Democraten, maar voorsprong is niet groot

Joe Biden.
AFP Joe Biden.
Voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden ligt op kop in de race om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020, maar de concurrentie blijft niet ver achter. Dat blijkt uit een poll van The Washington Post en ABC News.

Eerst twee bemerkingen. De poll werd vorige week uitgevoerd bij 1.001 willekeurige Amerikanen, tussen maandag 22 en donderdag 25 april. Joe Biden kondigde donderdag pas officieel aan dat hij meedingt naar de nominatie van zijn partij, wat maakt dat een deel van de bevraging vóór de bekendmaking plaatsvond en een deel erná. Verder gaf maar 46 procent van de ondervraagde Democraten of mensen die naar de Democraten leunen aan dat ze al een voorkeur hadden. 56 procent wist het nog niet. Er kan dus nog veel gebeuren.

20 kandidaten

Joe Biden blijkt zoals verwacht het Democratische spelersveld aan te voeren, dat intussen 20 kandidaten telt. Hij haalt 13 procent. Zijn campagne is dan ook vooral opgebouwd rond het idee dat hij de meeste kans heeft om huidig Republikeins president Donald Trump te verslaan in 2020.

Vandaag kreeg Biden overigens al een eerste grote steunbetuiging toegezegd van de machtige vakbond van brandweerlieden (International Firefighters Association). De stap van de brandweerfederatie zou een signaaleffect kunnen hebben waardoor nog meer vakbonden zich achter Biden scharen.

Senator Bernie Sanders uit Vermont is de dichtste achtervolger op 9 procent. De homoseksuele burgemeester van South Bend, Indiana Pete Buttigieg haalt 5 procent; senatoren Kamala Harris van Californië en Elizabeth Warren van Massachusetts 4 procent; voormalig parlementslid Beto O’Rourke uit Texas 3 procent en de senatoren Amy Klobuchar van Minnesota en Cory Booker van New Jersey 1 procent. De andere kandidaten – zoals senator Kirsten Gillibrand van New York – halen geen procent. In vergelijking met de vorige poll in januari gingen Biden, Sanders en Buttigieg 4 tot 5 procent vooruit, Kamala Harris moest dan weer 4 procent prijsgeven. (lees hieronder verder)

Bernie Sanders.
AP Bernie Sanders.
Pete Buttigieg.
AFP Pete Buttigieg.

Biden blijkt vooral goed te liggen bij gematigde tot conservatieve Democraten (19 procent) en bij ouderen (24 tot 25 procent bij 40-plussers, van kiezers die jonger zijn overtuigt hij maar 7 procent). Sanders moet het dan weer hebben van de liberale Democraten (16 procent) en jongeren (12 tot 14 procent van de kiezers jonger dan 65, bij 65-plussers haalt hij maar 4 procent).

Interessant

Buttigieg ligt vooral goed bij hogeropgeleiden (10 procent) en blanken (8 procent). Hij kan amper 3 procent van de laagopgeleiden en niet-blanken overtuigen. Interessant om weten: in de enquête gaven vooral hogeropgeleiden, liberalen, blanken en mannen aan dat ze al een voorkeur hadden. 

Kamala Harris.
AFP Kamala Harris.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.