Biden stelt Kamala Harris officieel voor als running mate

Joe Biden introduceert zijn running mate Kamala Harris (rechts).
AFP Joe Biden introduceert zijn running mate Kamala Harris (rechts).
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft woensdag officieel zijn running mate Kamala Harris voorgesteld. Hij noemde haar “de geknipte persoon” om hem te helpen "het land herop te bouwen".

"Ik had keuze, maar ik twijfel er niet aan dat ik de juiste persoon heb gekozen" voor deze verkiezingen "die van vitaal belang zijn voor het land", verklaarde Biden in Wilmington, in de staat Delaware, tijdens zijn eerste gezamenlijke optreden met Harris. 

Hij wees erop dat Harris de eerste zwarte vrouw en de eerste Aziatisch-Amerikaanse persoon is die door een grote Amerikaanse partij wordt genomineerd. "Vanmorgen werden overal in het land kleine meisjes wakker, vooral gekleurde meisjes die zich zo vaak over het hoofd gezien en ondergewaardeerd voelen in onze samenleving, vandaag zullen ze zichzelf misschien voor het eerst op een andere manier bekijken, als potentiële presidenten en vicepresidenten", aldus Biden.

Harris prees Biden dan weer als eerste man ooit die als vicepresident onder een zwarte president diende en de eerste presidentskandidaat ooit die een zwarte vrouw koos als running mate.

Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris tijdens hun eerste gezamenlijke optreden.
REUTERS Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris tijdens hun eerste gezamenlijke optreden.

“Puinhoop van Trump opruimen”

Biden sloeg ook terug naar Trump, die zich eerder erg negatief uitliet over Harris. “Zeuren is wat Trump het beste kan”, luidde het. En hij stelde voorts dat hij en Harris na de verkiezingen “de puinhoop” zullen opruimen die Trump tijdens zijn ambtstermijn heeft “aangericht in de Verenigde Staten en de rest van de wereld”. 

De presidentsverkiezingen van november zijn “een levensveranderend moment voor Amerika, een keerpunt dat bepalend zal zijn voor het pad dat ons land de komende jaren zal volgen”, benadrukte de Democraat.

Kamala Harris trad hem bij en zei dat “alles wat voor ons belangrijk is op het spel staat”. “Amerika schreeuwt om leiderschap, maar we hebben nu een president die meer om zichzelf geeft dan om de mensen die hem hebben verkozen”, klonk het scherp. “Over amper 83 dagen hebben we de kans om te kiezen voor een betere toekomst voor ons land”, besloot ze.

Kamala Harris tijdens haar eerste toespraak als running mate van Joe Biden.
AFP Kamala Harris tijdens haar eerste toespraak als running mate van Joe Biden.

Harris nam het eerder dit jaar nog op tegen Biden bij de Democratische voorverkiezingen, die zijn bedoeld om de officiële presidentskandidaat van de partij te selecteren. Ze wordt als zijn running mate ook gezien als mogelijke opvolger als president. Ingewijden zeiden vorig jaar tegen nieuwssite Politico dat het vanwege zijn leeftijd bijna ondenkbaar is dat Biden zich nog een keer herkiesbaar stelt als hij wint.

Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris tijdens hun eerste gezamenlijke optreden.
AFP Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris tijdens hun eerste gezamenlijke optreden.
Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden en rechts zijn running mate Kamala Harris met haar echtgenoot Douglas Emhoff.
AFP Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden en rechts zijn running mate Kamala Harris met haar echtgenoot Douglas Emhoff.
Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris.
AFP Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris.