Biden in het defensief gedrongen tijdens bij momenten bits Democratisch debat

De Democratische presidentskandidatenJoe Biden en Bernie Sanders tijdens het debat.
AP De Democratische presidentskandidatenJoe Biden en Bernie Sanders tijdens het debat.
In het tweede debat tussen tien Democratische presidentskandidaten, waar grote namen als Joe Biden en Bernie Sanders aantraden, kreeg vooral die eerste heel wat kritiek te verwerken van zijn partijgenoten. Waar Biden met zijn tonnen ervaring tot nu toe een van de grote favorieten was voor de uiteindelijke nominatie, pakten een aantal jongere Democraten hem net erg hard aan omdat hij deel zou uitmaken van het establishment.

Naast Biden en Sanders, kruisten onder meer ook de zwaargewichten Kamala Harris en Pete Buttigieg de degens. "Donald Trump heeft ons in een vreselijke situatie geplaatst. Er is een enorme loonsongelijkheid", verklaarde de voormalige vice-president van Barack Obama, die volgens peilingen op kop staat met zijn campagne waarin hij focust op het beschermen van de middenklasse. Sanders noemde de huidige Amerikaanse president op zijn beurt een "pathologische leugenaar" en een "racist". 

Maar behalve hun eensgezinde kritiek op Trump, viel vooral op hoe de 76-jarige Biden in het defensief werd gedrongen door onder andere Harris en Buttigieg. Harris, die bijzonder fel uit de hoek kwam, bracht bijvoorbeeld ter herinnering dat Biden in de jaren 70 al deel uitmaakte van de Senaat toen zij als jong zwart meisje nog met de bus naar school werd gebracht in een poging de segretatie tussen zwarten en blanken te verminderen. Ze vroeg zich daarbij af waarom Biden in die tijd tegen zulke busritten was.

Ook noemde ze Bidens recente uitspraken over hoe hij tientallen jaren geleden met twee segregationistische zuidelijke senatoren heeft samengewerkt, “op persoonlijk vlak kwetsend voor mij”. Biden reageerde gepikeerd op de beschuldiging en zei dat zijn uitspraken fout werden gekaderd.

Het 38-jarige parlementslid Eric Swalwell vond dan weer dat jonge Amerikanen “niet kunnen vertrouwen op iemand die al 30 jaar in de regering zit”. 

Het ging er bij momenten stevig aan toe tussen Harris en Biden, met Bernie Sanders in het midden.
REUTERS Het ging er bij momenten stevig aan toe tussen Harris en Biden, met Bernie Sanders in het midden.

Migratie

Migratie belooft een belangrijk thema te worden bij de presidentsverkiezingen. De meeste Democratische kandidaten waren het erover eens dat zonder papieren de grens oversteken niet als een misdaad beschouwd moet worden, maar als een burgerlijk misdrijf. Ook willen ze allemaal mensen die illegaal in het land verblijven een ziekteverzekering aanbieden.

Volgens Buttigieg, de burgemeester van South Bend, Indiana, is een land gezonder wanneer zijn burgers gezond zijn. Hij wees er ook op dat mensen zonder papieren in het land belastingen betalen. Verschillende kandidaten riepen op om het migratiebeleid ter hervormen, waarbij mensen zonder papieren in het land het burgerschap kunnen krijgen en migranten die als jonge kinderen naar het land kwamen, bescherming krijgen.

Trump, die in Japan is voor de G20-top, haalde uit naar zijn Democratische tegenstanders. “Alle Democraten hebben hun hand opgestoken om miljoenen illegalen ongelimiteerde gezondheidszorg te geven”, tweette hij. “Waarom niet eerst zorgen voor de Amerikaanse burgers?”

Bij de Democraten zijn er 25 kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2020. Door dat hoge aantal vonden er twee televisiedebatten plaats. Het eerste werd woensdag al uitgezonden. 

Joe Biden aan het woord tijdens het tweede televisiedebat van de Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 in Miami. Links van hem Pete Buttigieg, rechts Bernie Sanders en Kamala Harris.
REUTERS Joe Biden aan het woord tijdens het tweede televisiedebat van de Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 in Miami. Links van hem Pete Buttigieg, rechts Bernie Sanders en Kamala Harris.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Due daklozen waren er onder Bush ook al. Precies kinderen die bekvechten. Whatever, ze zijn er nog en er zijn er nu veel meer. Om het einde van de maand te halen heb als low midklasse amerikaan 2 a 3 jobs nodig. Jobcreatie noemen ze dat dan. Het gaat daar allesbehalve goed, vooral op lange termijn zullen de barsten zichtbaar worden. Behalve afbreken, ongedaan maken en een stukje muur bouwen heeft Trump nog niet veel bereikt. Alle handelsakkoorden moeten zelf nog heronderhandeld worden.

 • Karel Tichmann

  Zulma Terrana uit Sint-Truiden: Je bent een beetje in de war, de 2de amendment heeft niets met wapens te maken, maar met persoonlijke vrijheid.

 • Zulma Terrana

  @Karel Tichmann ga dan wat onzin spuien in Amerikaanse kranten . Want al er een mass shooting gebeurd ben je zoals gewoonlijk weer in geen mijlen ver te bekennen met je zever rond het 2de amendment uit 1791 .

 • Karel Tichmann

  Moi 100% geboren/getogen American, pro-Trump, pro-2e Amendment, anti-illegale immigratie, voor lage belasting, een kleine overheid, zeer sterk leger en zoveel mogelijk persoonlijke verantwoordelijkheid. Want om te leven in totale vrijheid, is iets wat ik nooit zal opgeven. Benzine 0.71€ p/liter. In zowel sociaal, economisch als financieel opzicht is zo’n afgedwongen linkse maatschappij echter niet alleen onhoudbaar maar ook onbetaalbaar en -mede daardoor- uiteindelijk zelfs totaal onleefbaar.

 • Jozef Nagels

  Beste Gunter, Trump zit met de erfenis van de democraten, de oorlog in Libië en Syrië wie is die begonnen?