Bezetting van polytechnische universiteit Hongkong is voorbij: alle bezetters weg

De situatie aan de universiteit vorige week.
Photo News De situatie aan de universiteit vorige week.
Alle bezetters hebben klaarblijkelijk de polytechnische universiteit van Hongkong verlaten. Dat hebben hoge functionarissen van de universiteit gemeld, nadat ploegen van het universiteitspersoneel en gezondheidswerkers de campus doorzocht hadden.

Er werd vandaag enkel nog een vrouwelijke betoger aangetroffen op de universiteit, die in een "emotioneel instabiele" toestand verkeerde. Wel werd aanzienlijke schade vastgesteld.

De campus werd sinds vorig weekend door de politie omsingeld, toen het tot geweld kwam met bezetters die zich er verschanst hadden. Een week eerder ging een poging van de politie om de Chinese universiteit van Hongkong te ontruimen met geweld gepaard. Honderden betogers, journalisten en medische vrijwilligers werden opgepakt toen ze de campus in de daaropvolgende dagen probeerden te verlaten.

Photo News

De bezetting van de polytechnische universiteit en andere universiteitscampussen in Hongkong begon op 1 november na de dood van een betogende student. Campussen werden met meubilair en geïmproviseerde muren geblokkeerd om de politie buiten te houden. Om zich te verdedigen gebruikten bezetters ook wapens als katapulten om van op afstand met molotovcocktails te gooien. Sommigen schoten met pijl en boog naar de politie. Een aantal universiteiten zagen zich genoodzaakt de lessen af te gelasten tot het einde van het semester.

Ondanks het geweld gaven de inwoners van Hongkong zondag massaal steun aan de prodemocratische partijen bij de lokale verkiezingen. De stembusgang werd gezien als een referendum over de vraag of de betogers nog de steun hadden van de inwoners.

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.