Bewakingscamera's vlak voor eedaflegging Trump gehackt: twee hackers opgepakt in Roemenië

De Amerikaanse president Trump lacht na het afleggen van de presidentiële eed op 20 januari van dit jaar. Naast hem staat oud-president Obama.
Photo News De Amerikaanse president Trump lacht na het afleggen van de presidentiële eed op 20 januari van dit jaar. Naast hem staat oud-president Obama.
Een week voor de eedaflegging van Amerikaans president Donald Trump hebben hackers twee derde van de bewakingscamera's in de hoofdstad Washington platgelegd. In de zaak werden op 15 december twee Roemenen opgepakt in Boekarest. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Bij de hacking werden van 9 tot 12 januari - in de week voor de eedaflegging van Trump op 20 januari - 123 van de 187 buitencamera's van de politie van Washington D.C. getroffen. Ze konden vier dagen lang geen beelden meer maken omdat ze geïnfecteerd waren met twee verschillende ransomware-virussen, "cerber" en "dharma".

Samenzwering

Op 15 december werden in de Roemeense hoofdstad Boekarest twee hackers opgepakt in de zaak - Mihai Alexandru Isvanca (25) en Eveline Cismaru (28). Het duo zou deel uitmaken van een grotere groep hackers die aan afpersing doen. Ze worden in de Verenigde Staten beschuldigd van samenzwering tot communicatiefraude en verscheidene aanklachten van computerfraude. Ze riskeren een gevangenisstraf tot 20 jaar. Volgens de Washington Post worden daarnaast nog drie Roemenen in hun thuisland berecht.

Ransomware

Volgens het ministerie van Justitie was het duo ook van plan om de ransomware naar 179.000 e-mailadressen te versturen. "Het onderzoek heeft ook verschillende slachtoffers geïdentificeerd die de ransomware al hadden ontvangen of bij wie de servers al waren binnengedrongen", klinkt het. "Deze zaak was van de hoogste prioriteit door de impact op de beschermingsmissie van de Secret Service en de mogelijke gevolgen voor het veiligheidsplan van de presidentiële eedaflegging", luidt het voorts nog in de mededeling van het Justice Department.

De Amerikaanse presidenten Trump en Obama vlak voor de eedaflegging van Trump.
Photo News De Amerikaanse presidenten Trump en Obama vlak voor de eedaflegging van Trump.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul De Mol

  Ja, dat krijg je, als je je bewakingscamera's zo nodig aan internet wil hangen. Hele IoT is een recept voor gigantische faal. Wordt nog leuk. En dan te bedenken dat het met een bestaand concept allemaal veel veiliger had gekund.

 • Dan Midden

  Zo me eerder zorgen maken over het feit dat 2/3 van de camera's gehackt konden worden

 • Jan Crijns

  Cybercriminaliteit kan heel grappig zijn. Hackers kunnen meestal alleen worden berecht voor schade aan landgenoten (Roemeense burgers en bedrijven), niet voor schade aan een ander land. In Rusland zit er zo een ransomware-hacker, Bakasoft, die al sinds 2007 zijn gang gaat met malware. Omdat hij geen Russen aanvalt, boeit het Rusland geen meter

 • Johan De Bruycker

  Ze zouden zich beter domiciliëren in België,hier straft justitie geen criminelen...

 • ALAIN CATRY

  Hopelijk krijgen ze een serieuze straf ! Hackers maken alleen maar het leven zuur van vele mensen.Hebben ze niks anders te doen ?