Bewakingsbeelden van tramaanslag in Utrecht schokken mariniers: “Passagier gebruikte oude man als menselijk schild”

ANP
Tijdens de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in het Nederlandse Utrecht heeft een jonge trampassagier zijn eigen hachje gered door een oude man als menselijk schild te gebruiken. Dat meldt Elsevier Weekblad op basis van getuigenissen van leden van het Korps Mariniers. Zij hebben de bewakingsbeelden van de tram uitgebreid bestudeerd. Volgens Elsevier Weekblad noemden de mariniers de beelden ‘schokkend’.

De mariniers verklaren dat tijdens de schietpartij in de tram op 18 maart, een jongeman een andere man naar zich toe trok en hem gebruikte als menselijk schild. Op die manier probeerde hij te ontkomen aan schutter Gökmen Tanis. 

Tijdens een vluchtpoging naar de uitgang van de tram hield hij de oude man tussen zichzelf en Tanis. Bij de aanslag kwamen uiteindelijk vier mensen om het leven, twee anderen raakten zwaargewond. De man die als menselijk schild werd gebruikt, is niet omgekomen. 

Eerder onthulde het
AD al dat bij de aanslag minstens één leven gespaard bleef doordat het wapen van Tanis haperde. Hij hield zijn semi-automatische vuurwapen op korte afstand op een passagier gericht en wilde vuren, toen het wapen dienst weigerde. Daarna verliet Gökmen Tanis de tram, herlaadde hij zijn wapen en opende opnieuw het vuur.

De beelden van de bewakingscamera in de tram zijn tot nu toe strikt geheim. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Weet je wat ik schokkend vind? Dat er een gek met een wapen op willekeurige mensen begint te schieten in de naam van een religie. De rest is overlevingsdrang!

 • Didi Bellens

  Hoe laf kan een mens zijn. Hopelijk wordt hij goed aangepakt.

 • Anthony Mccord

  Is dit niet strafbaar ? En indien niet moet dit wel herzien worden. Iemand als menselijk schild gebruiken is even er als zelf de trekker overhalen

 • willy platteau

  vuile lafaard !!

 • Nikolaas Bouman

  Je doet alles om het vege lijf te redden, maar dit is buiten proportie! Ik vind dit eigenlijk strafbaar! Moreel verwerpelijk is het zeker!