Bevrijde yezidi-vrouw verbrandt voor de camera haar boerka: "Ik wou dat ik met IS hetzelfde kon doen”

AP
En of het deugd deed: een yezidi-vrouw die bevrijd werd van het juk van IS heeft voor de camera met plezier haar boerka uitgetrokken en in brand gestoken. “Ik wou dat ik IS op dezelfde manier kon verbranden als deze kleren”, aldus Israa (20).

“Ik leek wel te stikken toen ik dit ding voor de eerste keer moest aantrekken. Ik wilde het niet dragen, maar ik werd ertoe verplicht. Iedereen gelijk voor de wet.”

“Van zodra ik alleen was, trok ik de boerka uit. Maar dan waarschuwden ze mij: ‘Durf zo niet naar buiten te gaan of in de buurt van mannen op te duiken’. Nu ben ik er helemaal klaar mee.”

Seksslavin
IS viel vijf jaar geleden de yezidi-gemeenschap in Sinjar (Irak) aan. De meeste mannen werden vermoord en gedumpt in massagraven. Zo’n 6.500 vrouwen en kinderen werden gevangengenomen.

De jongsten werden voor zo’n 500 euro verkocht aan koppels die geen kinderen konden krijgen. Oudere jongens kregen training, met de bedoeling om dappere IS-strijders te worden. Wie niet deugde voor het oorlogsfront werd gebruikt als huisslaaf. Tienermeisjes en vrouwen dienden dan weer louter als seksslavin.

Duivelaanbidders
IS-aanhangers geloven dat ze yezidi’s mogen verkrachten en vermoorden omdat ze hen beschouwen als duivelaanbidders. Nochtans zijn er in hun geloofsovertuiging ook islamitische elementen terug te vinden.

De ultieme aanval op Baghouz is intussen ingezet. In 24 uur tijd gaven maar liefst drieduizend jihadi’s zich over. De terreurgroep noemt het offensief in haar propaganda zonder verpinken “een Holocaust”.

IS controleerde in haar topperiode een gebied dat zich uitstrekte van Aleppo (Syrië) tot Bagdad (Irak). Nu staat -onder druk van de Syrische Democratische Strijdkrachten- ook het laatste bolwerk op vallen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Lenssens

  Laat de Yezidis het gepeupel v IS berechten. Kwestie v gerechtigheid tussen die 2 groepen.

 • Josse Vos

  Respect voor deze dame. Ik hoop van harte dat zij, en lotgenoten, een normaal, blij leven kan opbouwen.

 • MONIQUE VAN LAECKEN

  Zo zie je maar wat de waarde van een geloof is ! Van zodra ze in gevaar komen dan bekeren ze zich.

 • Yves Van Rossem

  Respect!

 • Kevin Noël

  Ik ben voor een totale migratie stop maar deze vrouw zou van mij welkom zijn! Verbrand al die vodden maar! Dacht dat er nog iets van een 50 IS-lafaards waren maar nu ineens hebben er zich 3000 overgegeven! De lafaards geven zicht zomaar over aan de "ongelovigen".