Beveiligers Witte Huis worden onvoldoende onderzocht

Een lid van de Secret Service bewaakt de West Wing van het Witte Huis.
AP Een lid van de Secret Service bewaakt de West Wing van het Witte Huis.
Tientallen agenten die in het Amerikaanse Witte Huis een veiligheidstaak hebben, zijn onvoldoende onderzocht door de autoriteiten. Het zijn pas gerekruteerde agenten van de Secret Service die nog geen belangrijke veiligheidstest hebben ondergaan, maar in het Witte Huis wel vergaderingen hebben bijgewoond waar staatsgeheimen werden besproken. Dat hebben twee regeringsbronnen gezegd tegen de krant The Washington Post.

Joseph P. Clancy, chef van de Secret Service, heeft vorige week in een privégesprek over het probleem gesproken met parlementariër Mark Meadows. Volgens Clancy komt het probleem doordat het Witte Huis opeens veel meer beveiligers nodig had, nadat in september een man over het hek van het Witte Huis was geklommen en het gebouw wist binnen te dringen.

Leugendetectortest
Een woordvoerder van de Secret Service meldde dat een team binnen de dienst zo snel mogelijk alle onderzoeken afwerkt die zijn blijven liggen. Behalve een achtergrondcheck, moeten nieuwe rekruten ook een leugendetectortest ondergaan om een zogenoemde 'topgeheimveiligheidsmachtiging' te krijgen.