Beurzen klimmen omhoog na Amerikaans uitstel van extra importheffing op reeks Chinese producten

BSRagency BSR Agency
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de beurzen vandaag uit hun dip gehaald. Zijn aankondiging dat de invoering van een heffing van 10 procent op de import van 300 miljard dollar aan Chinese goederen in de VS gedeeltelijk wordt uitgesteld tot half december, zorgde voor een aankoopgolf. Ook in Brussel gebeurde dat. De Bel20-index eindigde de dag nog met een winst van 0,34 procent bij een slotnotering van 3.519,20 punten.

‘s Ochtends kleurden de aandelenmarkten nog behoorlijk rood. In Brussel zakte de Bel20-index zowat 1 procent weg. Van de twintig waarden die meetelden voor de berekening van de graadmeter, hield alleen Proximus het hoofd boven water.

Na het bericht over de dooi in de handelsoorlog tussen de VS en China klaarde de hemel op. Van alle Bel20-aandelen sloten er uiteindelijk maar acht meer in het rood.Liu en andere Chinese beleidsmakers die bij het telefoongesprek aanwezig waren, haalden fel uit tegen de invoerheffingen. Om daaraan tegemoet te komen besloten de Verenigde Staten om additionele importheffingen van 10 procent op een reeks Chinese goederen tot 15 december uit te stellen.

De lijst van producten waarvoor dat geldt, omvat “mobiele telefoons, laptops, videogame-consoles, computermonitoren en bepaalde categorieën speelgoed, kleding en schoenen”. Het gaat om populaire geschenkartikelen. De Amerikaanse president Donald Trump gaf aan reporters in New Jersey toe dat hij de nieuwe heffingen heeft uitgesteld zodat ze “niet relevant zouden zijn tijdens de Kerstkoopjes”. Hij nam de beslissing na eigen zeggen na “een goed gesprek” met Peking. Trump zegt te geloven dat China een handelsdeal wil sluiten. 

Eerder deze maand boorde president Donald Trump de hoop op een snel vergelijk in de handelsoorlog nog de grond in. Hij kondigde extra invoerheffingen van 10 procent aan op 300 miljard dollar aan Chinese producten, waarmee een einde kwam aan het staakt-het-vuren dat de twee landen waren overeengekomen. Een deel van die heffingen wordt volgende maand alsnog van kracht.

Trump haalde na de aankondiging nog eens uit naar China, dat volgens hem beloftes over het massaal inkopen van Amerikaanse landbouwgoederen niet nakomt. “Tot nu toe hebben ze niet gedaan wat ze zeiden. Misschien wordt het nu anders!” schreef hij op Twitter.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  “niet relevant zouden zijn tijdens de Kerstkoopjes”. Dus hij geeft toe dat alles te duur wordt, en niet enkel tijdens de Kerstkoopjes.

 • Wesley Gevaert

  Handelen met voorkennis op de beurs, een criminele activiteit. Het is dit ofwel weet hij echt niet waar hij met bezig is. 1 feit is zeker, Amerika wint niet.

 • Christine Laevers

  Een zakenman die zijn zaken regelt met de macht van een president. Kan dat niet bewezen worden ? Is er geen patroon ?

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Zijn adviseurs hebben hem net op tijd duidelijk gemaakt dat anders zijn "2nd term" in gevaar zou kunnen komen. Hij heeft gewoon geen benul van de mogelijke gevolgen van zijn ondoordachte acties. Wij zijn heel bang, want een klop op de rode knop kan hij niet meer terugnemen.

 • Dirk De Meyer

  Ik begin zo stilaan de indruk te krijgen dat hij hier persoonlijk alleen maar aan wint, want aandelenkoersen kunnen manipuleren en dan vanop de achtergrond de nodige acties laten uitvoeren om zijn eigen portefeuille aan te dikken.... Lijkt me echt wel iets voor hem, temeer dat hij claimt niet betaald te willen worden als President...