Betogingen tegen onderwijshervormingen lopen uit de hand in Frankrijk: politie verricht 700 arrestaties

Scholieren kijken naar een in brand staande container in Bayonne in het zuid-westen van Frankrijk.
AP Scholieren kijken naar een in brand staande container in Bayonne in het zuid-westen van Frankrijk.
In ongeveer 280 middelbare scholen en colleges in Frankrijk is gisteren de schooldag verstoord. Leerlingen blokkeerden 45 scholen, en er waren meerdere incidenten. In totaal waren er 700 arrestaties.

"We hebben cijfers die vergelijkbaar zijn met die van de vorige dagen", zei het ministerie van Onderwijs gisterenavond. "Volgens de instellingen zelf verschilt de situatie van plaats tot plaats. Sommige zijn volledig geblokkeerd, sommige deels, er zijn filterblokkades, palletten zijn in brand gestoken, enzovoort.”

lees verder onder de foto:

Politieagenten arresteren een leerling in Toulouse.
AFP Politieagenten arresteren een leerling in Toulouse.

“Luister naar de eisen”

Verschillende vakbonden en (FO, Sgen-CFDT), maar ook de federatie van ouders van leerlingen, FCPE, vragen de minister inmiddels om "te luisteren" naar de eisen van de scholieren. Ze eisen om verschillende geplande onderwijshervormingen, zoals de hervorming van het eindexamen in het middelbaar onderwijs, teniet te doen.

Leerlingen lopen langs een brandje op straat in Toulouse.
AFP Leerlingen lopen langs een brandje op straat in Toulouse.
Protesten in Toulouse.
AFP Protesten in Toulouse.
Leerlingen demonstreren in Toulouse.
AFP Leerlingen demonstreren in Toulouse.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Vele humaniora-studenten hebben gele hesjes ouders. Inschrijving op de unief is niet heel erg duur (niet zoals in de VS en Engeland), maar eindejaarsstudenten kunnen hun richting niet zomaar kiezen. Er wordt geloot en nu worden ze ook nog eens positief of negatief geselecteerd door personen, terwijl ze hun BAC wel hebben gehaald. Concreet geval : na een jaar unief geschiedenis, (enige optie nog), dan pas geneeskunde kunnen beginnen. Dit wordt dus nog erger en nog meer arbitrair.

 • jaak Peeters

  Wanneer gaat de ogen van het establisment eindelijk eens open?

 • Sebastian Peeters

  Ze zouden beter zo'n 1000 Euro vragen om deel te nemen aan het eindexamen en zeggen dat ze een jaar tijd hebben om dit bedrag samen te werken. Dan weten ze ook direct dat ze zullen werken voor de staat later en hoe oneerlijk sommige op te hoesten bedragen zijn.

 • Joseph Van Gool

  Mijnheer MACRON je hebt je land niet meer in de hand. Als je zo voort gaat steven je af op een revolutie. En dan zo ene is dan mee ene ven de vooraanstaanden van Europa om alles te regelen in Europa, dit kan allemaal toch niet meer of zie ik dat verkeerd.

 • Jos Plessers

  De mensen,jong of oud,zijn het spuugzat,overal in Europa.Dat de politici maar eens goed nadenken en vooral eens luisteren naar het volk IPV naar het GELD