Betoging tegen regering loopt uit de hand in Montpellier: 51 arrestaties

AFP
Bij een betoging tegen de regering in het Zuid-Franse Montpellier, waarbij duizend à tweeduizend manifestanten waren opgedaagd, is het zaterdag tot botsingen gekomen tussen betogers en ordediensten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er 51 personen zijn opgepakt. Negen agenten raakten gewond.

Van bij het begin van de betoging waren er incidenten. Iets voor 16 uur gingen 200 manifestanten die hun gezicht bedekten de confrontatie aan met de politie, die in groten getale ontplooid was.

"Policie nationale, milice du capital! ('Nationale politie, militie van het kapitaal!', nvdr)", scandeerden de jonge betogers, die ook "meer plaatsen" op de universiteiten eisten. Ze gooiden verfbommen en rode rookbommen naar de tientallen politieagenten. Die reageerden met traangas en blokkeerden de facto het verdere traject van de betoging.

Veel van de deelnemers aan de betoging riepen daarom leuzen tegen de "repressie van de politie". Het deelnemersveld was zeer gevarieerd, gaande van jonge anarchisten tot tegenstanders van de wet die de toegang tot de universiteiten hervormt, en militanten die de rechten van migranten verdedigen. De betoging nam vervolgens een andere weg door het stadscentrum. Daarbij sneuvelden verschillende uitstalramen van winkels, stelden journalisten van het Franse nieuwsagentschap AFP vast. 

Nantes

Ook in Nantes escaleerde een betoging tegen het ontruimen van een jaren door activisten bezet terrein, en gooiden demonstranten objecten naar de politie. Die antwoordde met traangas en het waterkanon. Twaalf mensen zijn gearresteerd. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb was niet te spreken "over gewelddaden en beschadigingen van handelszaken en stadsmeubilair zonder voorgaande".
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christophe Mertens

  in heel europa wordt de bevolking bestolen, alle basis behoefte hebben ze laten privatiseren, om daarna de werkende mens te beroven. Massa import van gelukzoekers die alles krijgen terwijl de werkende mens maar belastingsverhogingen moeten slikken

 • Charles Petitjean

  Kijk, het volk pikt het niet langer meer. De opstand tegen de egoïstische en arrogante politiekers is begonnen.

 • vandekempen bart

  regressief links in actie...

 • Charles Petitjean

  Kijk, het volk pikt het niet langer meer. De opstand tegen de egoïstische en arrogante politiekers is begonnen.

 • Dirk Landuyt

  De ambtenarij in opstand tegen de bevolking, het lijkt Belgie wel...