Betoging tegen ‘coup’ van Boris Johnson brengt slechts enkele duizenden mensen op de been

Betogers protesteren rond Downing Street in Londen tegen de plannen van Boris Johnson.
EPA Betogers protesteren rond Downing Street in Londen tegen de plannen van Boris Johnson.
Over het hele Verenigd Koninkrijk zijn vandaag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren de beslissing van Boris Johnson om het parlement op te schorten tot 14 oktober. Met de slogan “stop de staatsgreep” uiten de betogers hun ongenoegen. Ze vrezen dat hun premier het parlement buitenspel wil zetten om een ongeordend vertrek uit de Europese Unie te forceren. Hoewel de organisatoren honderdduizenden deelnemers verwachtten, lijkt het voorlopig zo’n vaart niet te lopen.

Op initiatief van de antibrexitorganisatie ‘Another Europe is possible’ vinden demonstraties plaats in Birmingham, Liverpool, Oxford, Leeds, Edinburgh, Belfast en meer dan twintig andere steden. Het lijkt er wel op dat er minder deelnemers zijn dan verwacht. In York en Manchester bijvoorbeeld telde het Britse persbureau PA tot dusver een duizendtal betogers.

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn heeft zich achter het protest geschaard. “De publieke verontwaardiging tegenover Boris Johnson is oorverdovend. Mensen hebben gelijk om op straat te komen en ik moedig iedereen aan om deel te nemen aan de demonstraties in Londen en in het hele land", aldus Corbyn.

Oppositieleider Jeremy Corbyn kwam het protest steunen.
AFP Oppositieleider Jeremy Corbyn kwam het protest steunen.

“Handpop van Trump, schaam je”

De grootste betoging startte omstreeks de middag in Londen, waar enkele honderden betogers Whitehall innamen en verzamelden voor de hekken van Downing Street, de afgesloten straat waar de ambtswoning van Johnson ligt. Op de deur van de ambtswoning plakte een sticker met de slogan ‘Bollocks to brexit. It’s not a done deal’.

Betogers zwaaiden met Europese vlaggen en scandeerden slogans als “Leugenaar Johnson, schaam je” en “Handpop van Trump, schaam je”. De manifestatie werd even verstoord toen een tiental tegenbetogers, gehuld in de Union Jack, Johnson een hart onder de riem wilden steken. 

Honderden demonstranten verzamelden deze middag al in Londen aan de poorten van Downing Street.
AP Honderden demonstranten verzamelden deze middag al in Londen aan de poorten van Downing Street.
REUTERS

Johnson kondigde deze week aan dat hij de parlementaire werkzaamheden wil opschorten van de tweede week van september tot half oktober. Dat is niet ongebruikelijk in de periode waarin de politieke partijen hun jaarlijks congres houden en waarin de nieuwe regering haar beleidsprogramma wil voorbereiden. Maar de timing en duur van de opschorting zet veel kwaad bloed. Criticasters menen dat de conservatieve premier het parlement vooral buitenspel wil zetten om een harde brexit zonder akkoord met de Europese Unie te forceren. 

REUTERS

1,6 miljoen handtekeningen

De beslissing van Johnson leidde eerder deze week al tot spontane protesten voor de poorten van Downing Street en tot een petitie die al door meer dan 1,6 miljoen Britten is ondertekend. De beslissing van Johnson wordt ook aangevochten in drie rechtszaken.

Het Britse vertrek is momenteel vastgelegd op 31 oktober. Tegen dan wil Johnson zijn land uit de EU loodsen, liefst met maar indien nodig zonder akkoord en bijhorende overgangsperiode. In het parlement is een meerderheid gekant tegen zo’n harde brexit. Die zou volgens de tegenstanders op chaotische taferelen kunnen uitdraaien, en alleszins een nog zwaardere economische impact hebben dan een vertrek met een akkoord over de boedelscheiding. 

Veel demonstranten dragen Europese vlaggen met zich mee.
AP Veel demonstranten dragen Europese vlaggen met zich mee.
De straten rond Downing Street in Londen stromen vol met anti-brexitdemonstranten.
REUTERS De straten rond Downing Street in Londen stromen vol met anti-brexitdemonstranten.
AP
AP84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ciska Prins

  De meeste Britten zijn tegen een no-deal, zowel een meerderheid in het parlement, waaronder een aanzienlijk aantal Tories, als een meerderheid van het publiek. Daarom is het goed om dit een harde Brexit-staatsgreep te noemen. Dergelijke noodmaatregelen kunnen begrijpelijk zijn in tijden van echte urgentie en oorlog, maar dit is momenteel niet het geval. Het gaat helemaal niet meer over het Brexit referendum. Het gaat over no- deal.

 • Ciska Prins

  Plus de beslissing van de Britse premier Boris Johnson om het parlement langdurig te schorsen aangevochten wordt in drie rechtszaken, die de komende maand dienen. Plus een petitie die al bijna 2 miljoen keer is ondertekend. Plus dat protesten komen van zowel Leavers en Remainers.

 • Sonny Breugelmans

  16/17 miljoen mensen hebben gestemd om de unie te verlaten, met of zonder deal. Einde verhaal

 • jaak Peeters

  Het is ook geen coup. Het vorige parlement was al 400 dagen de uitslag van het referendum aan het boycotten. Johnson wil gewoon de wil van het volk uitvoeren. Dat gebeurt hier niet. Hier doet de EU gewoon haar zin, over onze hoofden heen. Zogezegd voor ons goed, maar in feite ten bate van haar eigen macht.

 • André Gijbels

  Daar ligt Boris niet wakker van....