Betoging ‘gele hesjes’ loopt uit de hand in Parijs: 265 mensen opgepakt, 110 gewonden, plunderingen en auto’s in brand gestoken

AFP
De betoging van de ‘gele hesjes’ in Parijs is volledig ontspoord. Tientallen auto’s gingen in vlammen op, bij banken werden ruiten ingegooid en straatmeubilair werd vernield. Minstens 19 metrostations in Parijs zijn gesloten, meldt het Franse BFM TV. In totaal werden er al 265 mensen opgepakt, volgens de politie vielen er minstens 110 gewonden, van wie 17 agenten. Vorig weekend bedroeg de schade aan vernielingen meer dan 1 miljoen euro. Ook op verschillende plaatsen in Nederland doken de ‘gele hesjes’ op. 

Verspreid over Frankrijk zijn vandaag op de derde actiedag in totaal 75.000 actievoerders op straat gekomen. Dat blijkt uit een balans van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De eerste demonstratie, op 17 november, bracht nog 282.000 mensen op de been, terwijl de tweede actiedag 106.000 deelnemers had. In Parijs kwamen duizenden mensen op straat, na een oproep van de vakbond CGT. Volgens de organisatoren kwamen er 15.000 mensen op straat, volgens premier Edouard Philippe gaat het om 5.500 mensen.

Persbureau Reuters meldt dat er ook een gebouw in de buurt van de Arc de Triomphe in brand is gestoken. Demonstranten zouden een automatisch geweer van de politie hebben gestolen. Sommige actievoerders bekogelden de politie en wierpen barricades op. 

De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de golf van geweld en vandalisme in Parijs op geen enkele manier te rechtvaardigen was. “Geen enkele reden rechtvaardigt dat de veiligheidstroepen worden aangevallen, winkels worden geplunderd, openbare of particuliere gebouwen in brand worden gestoken, voetgangers of journalisten worden bedreigd of dat de Arc de Triomphe wordt bezoedeld”, aldus Macron op een persconferentie in Buenos Aires, waar hij de G20-top bijwoonde.

“De schuldigen van dit geweld willen geen verandering of verbetering”, vervolgt Macron. “Ze willen enkel chaos. Ze verraden de zaak die ze beweren te dienen en manipuleren ze. Ze zullen geïdentificeerd worden en verantwoordelijk gesteld voor hun daden voor het gerecht. Ik zal steeds protesten respecteren. Ik zal steeds naar tegenstanders luisteren. Maar ik zal nooit geweld aanvaarden.”

Premier Edouard Philippe sprak eerder al zijn verontwaardiging uit over “zelden geziene geweld”. Zeer vroeg deze ochtend gingen uitgeruste en vastberaden individuen zeer gewelddadig te werk”, zei de premier deze middag. “De ordediensten werden aangevallen.” De regeringsleider zei nog geschokt te zijn voor de “aanslag op de symbolen van de republiek”, zo citeert de krant Le Figaro. Hij hekelde de graffititags op de triomfboog en de schermutselingen rond het graf van de onbekende soldaat. 

AFP

Ordeverstoorders

Nabij de Champs-Élysées zijn “1.500 ordeverstoorders opgedaagd om er op los te slaan”. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner eerder over de incidenten. Nadien sprak zijn adjunct, staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nunez, bij BFMTV zelfs van 3.000 amokmakers. “Tweehonderd vreedzame manifestanten op de Champs-Élysées en 1.500 ordeverstoorders buiten de veiligheidszone, opgedaagd om er op los te slaan”, luidde de tweet van Castaner. 

“Het zijn geen gele hesjes, dat is camouflage. Het zijn enkel vandalen die afgezakt zijn om te vechten met de ordetroepen.” Op videobeelden, onder meer op de site van de kranten Le Figaro en Le Parisien, is te zien hoe de politie het plein na de middag ontruimt.

EPA
AP

Traangas

Rond 9 uur poogden manifestanten door een controlepost te breken aan de place de l’Étoile. De ordetroepen zetten daarop traangas in. De Champs-Élysées is sinds 6 uur afgezet voor alle verkeer. Voetgangers worden toegelaten na identiteitscontrole. 

Nadat de demonstranten weggejaagd werden van de Arc de Triomphe - de place de l’Étoile rondom de triomfboog was nog open voor het verkeer - verspreidden ze zich naar de aanpalende lanen. Sommigen onder hen zijn gemaskerd, zo stelden journalisten nog ter plaatse vast. Op de avenue Mac-Mahon werden vuilbakken omgekieperd en in brand gestoken. In het midden van de weg was er een kleine vuilnisbrand. Rond 10 uur flakkerde de gespannen sfeer opnieuw op. De politie gebruikte traangas en zette het waterkanon in.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kwam eerder de aanwezige ordetroepen reeds bezoeken. “Het is onze verantwoordelijkheid om alles zo goed mogelijk te laten verlopen”, klonk het. Na het uit de hand gelopen protest van vorig weekend, hebben verschillende handelaars uit voorzorg alleszins hun vitrine toegetimmerd met houten platen. Castaner vroeg nog dat de protestbeweging “zich structureert en organiseert”. “Bij een protest moet je op een zeker moment de dialoog aanvaarden.” Een ontmoeting van een delegatie ‘gilets jaunes’ met premier Édouard Philippe draaide gisteren alvast uit op een fiasco.

Ook op andere plaatsen

Niet alleen in Parijs, ook elders in Frankrijk kwam het tot protest, dat vaak ontaardde. Zo voerden in Straatsburg zowat 500 ‘gele hesjes’ actie. Op de kerstmarkt kwam het kortstondig tot geweld, met één arrestatie tot gevolg.

In Charleville-Méziere, in de Franse Ardennen, is er sprake van omvangrijke schade in de marge van het gele protest. Er waren 500 tot 600 manifestanten en een veertigtal relschoppers op de been, meldde de lokale onderprefect. Vier agenten en twee manifestanten raakten gewond. Vier personen werden opgepakt.

Ook in Marseille kwamen duizenden mensen op straat. De protesten gingen net als in Parijs gepaard met geweld en plunderingen. Er werd ook een politiewagen in brand gestoken. De politie zette traangas in tegen de betogers en er werden dertien personen opgepakt.

In Toulouse kwam het eveneens tot aanvaringen tussen betogers en politie, die traangas inzette. Er raakte onder meer een politiecommissaris lichtgewond aan het hoofd. Ook in Saint-Etienne liep het protest uit de hand, vonden er schermutselingen plaats en gooiden betogers projectielen naar de politie. Er werd ook een kerststal in brand gestoken. De politie rekende negen mensen in.

In Puy-en-Velay werd het kantoor van de prefectuur van het departement Haute-Loire in brand gestoken. De ‘gele hesjes’ bekogelden het met molotovcocktails waarna ze de brandweer die ter hulp snelde, aanvankelijk verhinderden om hun werk te doen. Het vuur kon uiteindelijk wel onder controle worden gebracht, waardoor de schade beperkt bleef. In totaal hadden zich ongeveer 3.000 actievoerders aan de prefectuur verzameld.

Ook in Nice werden verscheidene ‘gele hesjes’ opgepakt na rellen met de politie, terwijl tien mensen werden opgepakt in Meurthe-et-Moselle.

EPA
AFP

Andere manifestaties

De politie zette in Parijs zo’n 5.000 man in. Naast de gele hesjes was er bijvoorbeeld ook nog een vakbonds- en studentenmanifestatie gepland. Ook de extreemrechtse en identitaire groeperingen Action française en Le Bastion Sociale wilden een protestgraantje meepikken met een eigen manifestatie. In het lichtere genre was ook een “verzameling van artiesten” gepland op initiatief van komiek Gérald Dahan. 

AFP

Nederland

In Maastricht en Den Haag zijn mensen in gele hesjes de straat opgegaan. Ze protesteren onder meer tegen het beleid van de Nederlandse regering. 

De actie in Maastricht was niet bij de gemeente aangevraagd. Zo’n vijftig mensen hebben zich verzameld in de buurt van het stadion van voetbalclub MVV. De actievoerders probeerden vanaf daar de nabije snelweg te bereiken met als doel die te blokkeren, maar werden tot drie keer toe door een politiekordon tegengehouden. Daarna ging de groep uiteen, waarbij de gele hesjes uit werden gedaan. De betogers gingen vervolgens op weg naar het centrum van Maastricht. Een aantal deed daarbij het gele hesje weer aan.

In Maastricht werd ook een arrestatie verricht. De leider van de actie werd door agenten meegenomen in een busje. Omdat de demonstratie niet was aangekondigd, was er ook veel politie bij aanwezig.

Eerder was al bekend dat in Den Haag en Nijmegen protestgroepen met gele hesjes de straat op zouden gaan. In Den Haag verzamelde een groep zich bij de Tweede Kamer. De aanwezige politie heeft het Binnenhof afgesloten. Ongeveer vijftig actievoerders hadden zich zaterdag bij het gebouw van het Nederlandse parlement verzameld. De politie heeft de demonstranten gesommeerd naar het Malieveld te gaan. Een groepje van ongeveer dertig actievoerders wilde echter niet vertrekken en werd daarna omringd door politie en agenten te paard. Toen de politie opnieuw het bevel gaf om zich te verwijderen, gingen ze uiteindelijk weg. De groep is inmiddels gegroeid tot zeker honderd man. Er zijn in totaal drie mensen aangehouden. De actie is rustig verlopen, zei de politie. De organisatie in Den Haag had voor de actie geen vergunning aangevraagd.

In Nijmegen was een klein groepje van dertig man op de been. Ze liepen een stukje door het centrum en er werd een toespraak gehouden. Daarna werd de actie beëindigd. De actiegroep heeft aangekondigd elke zaterdag in de maand december in het centrum van Nijmegen in gele hesjes te protesteren.

Mensen demonstreren in gele hesjes op het Plein in Den Haag in navolging van de demonstraties in Frankrijk en België uit onvrede tegen hoge prijzen voor eten en brandstof.
ANP Mensen demonstreren in gele hesjes op het Plein in Den Haag in navolging van de demonstraties in Frankrijk en België uit onvrede tegen hoge prijzen voor eten en brandstof.
REUTERS
AFP
EPA
EPA
EPA
AFP
EPA
AFP
AFP
AP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
EPA
AFP
AP
AFP
REUTERS
REUTERS515 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  @Karel Tichmann, meer scholing? Slimmer? Investeren hun geld? Ik noem dat het ergste soort van hebzucht en egoïsme net zoals wie eerst en veel maalt een gevaarlijke ingesteldheid is. De juiste filosofie en de waarheid is "hoe rijker je u zelf maakt hoe meer armoede je gaat creëren bij anderen. Hoeveel geld wordt er niet geïnvesteerd met veel winst op een corrupte manier?

 • Marc Baeyens

  In het journaal op de Franse zender TF1 is het woord 'anarchisten' gevallen. Bij ons blijven de media angstvallig rond de hete brij dansen.

 • jo vandenberghe

  Net zoals in belgie,trop is teveel.Ze moeten maar andere bronnen aanboren om te belasten.Hopelijk draait het niet uit op een ware volksopstand dan zijn de gevolgen niet te overzien.

 • Karel Tichmann

  Luke Vincke; "Het probleem is dat die rijken"? Hmm, deze zg "rijken" hebben meer scholing, zijn slimmer, investeren hun geld, hebben meer verantwoording met de gevolgen meer geld. Vergeet nooit; er zijn mensen die het hebben, en mensen die het nooit krijgen.

 • Karel Tichmann

  Er staat een mooi artikel geschreven in de New York Times; "Yellow Vests Riot in Paris, but Their Anger is Rooted Deep in France"... Wat de Franse bevolking moeten doen, in hun dagelijks leven om rond te komen. Deze armoede en ellende, is bijna niet te geloven...