Betogers vormen mensenketting in Hongkong

Photo News
In Hongkong hebben de betogers vandaag een mensenketting gevormd. Met duizenden vormden ze één lange rij langs drie routes. De actie doet denken aan een gelijkaardige mensenketting in de Baltische staten in 1989 waarbij men protesteerde tegen de Sovjetheerschappij en voor hun vrijheid. Ook dit weekend zal Hongkong weer doorkruist worden door betogende massa's.

De demonstranten in Hongkong verzamelden zich vandaag voor een menselijke keten langs drie grote metrolijnen: de Eilandlinie, de Tsuen Wan-lijn en de Kwun Tong-lijn. De menselijke ketting strekte zich uit van oost naar west op Hong Kong Island, the New Territories en het schiereiland Kowloon.

Twitter/@maryhui

Velen haakten de armen in elkaar, anderen wuifden met hun mobiele telefoon en zongen liederen om de actie kracht bij te zetten. Er werd onder meer “Vecht voor vrijheid” en “Kom op voor Hongkong” gezongen. De organisatoren rekenden op een ketting van 45 kilometer over het hele territorium.

Zowel zaterdag als zondag zijn er marsen door Hongkong gepland, en de radiozender RTHK meldde dat studenten vanaf begin september gedurende twee weken hun lessen zullen boycotten.

Baltische Weg

De ketting is een verwijzing naar de Baltische mensenketting van 30 jaar geleden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had donderdag al naar de mensenketting van 1989 verwezen als een historische prestatie. “De zogeheten ‘Baltische Weg’ was een essentiële etappe naar vrijheid en democratie in heel Europa”, zei Merkel in een videoboodschap voor een conferentie in het Letse Riga. “De Baltische Weg toont aan hoeveel mensen met vreedzame middelen kunnen bereiken als ze aan hetzelfde zeel trekken”, zei Merkel.

Protesten

In Hongkong wordt al wekenlang gedemonstreerd. Oorspronkelijk richtte het protest zich tegen het wetsvoorstel van Carrie Lam die de uitlevering van criminelen aan de Volksrepubliek China makkelijk zou maken. Inmiddels richten de betogers zich echter tegen de inperkingen van autonomie en eisen ze meer vrijheid.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.