Betogers verbranden Belgische driekleur voor ambassade in Kinshasa

De Belgische ambassade in Kinshasa, vorig jaar geopend.
BELGA De Belgische ambassade in Kinshasa, vorig jaar geopend.
Tijdens een demonstratie voor de Belgische ambassade in Kinshasa, Congo, zijn zaterdag een Belgische vlag en een vlag van de Europese Unie in brand gestoken. Dat bericht de pers ter plaatse.

Demonstranten verzamelden zaterdag voor de ambassade en brachten er een eerbetoon aan hun nationale held, Patrice Lumumba. Dit weekend werd de 58ste verjaardag van de onafhankelijkheid van voormalig Belgisch Congo gevierd. Lumumba was een spilfiguur in die strijd. 

De betogers waren met honderd, vertelde politiechef Sylvano Kasongo van Kinshasa aan een nieuwssite. "Ze werden allemaal meegenomen voor verhoor." Op de site staan ook twee foto's van demonstranten die een Belgische vlag en een Europese vlag vertrappelen en vervolgens een embleem proberen los te wrikken. De demonstranten beweren dat ze lid zijn van de vereniging 'Lissanga Lumumba' die eist dat hun leider terug naar Congo wordt gebracht. Zijn lichaam is tot op de dag van vandaag vermist. De Belg Gérard Soete, politieagent uit Katanga, zei ooit dat hij het lichaam in stukken had gezaagd en het in zuur had opgelost. Hij beweerde ook dat hij twee tanden van Lumumba al die tijd bij zich droeg voordat hij ze in de Noordzee gooide. Gisteren werd in Brussel nog het Lumumbaplein ingewijd.

Actualité CD11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick Mees

  Draai nu eens eindelijk de kraan dicht EN de deur op slot aub.

 • frans Venloo

  M. De Croo dat gaat U weer wat stemmetjes kosten voor de VLD hier denk ik . Zoete broodjes gaan bakken eurootjes gaan aanbieden . Veel bla bla bla en nan noppes .

 • Richard Roose

  Het wordt eens tijd dat ze daar zelf hun boontjes doppen zeg, ze zijn daar potverdorie al 70 jaar 'zelfstandig', kunnen ze het nu nog niet alleen ?

 • diane colman

  Dat vlaggetje kan me niet schelen maar dat er zoveel Congolezen in Brussel wonen; en dat ze nog altijd financieel gesteund worden in Congo dat ergert mij.

 • leppens victor

  De ,,affaire,,Lumumba is een realisatie van de Coburgs,met de bereidwillige medewerking van de Amerikanen,en als resultaat een communist minder. Wie gaat daar over balen?Mertens mischien. mvg.