Betogers en ordediensten clashen bij demonstratie tegen racisme en politiegeweld in Parijs

AFP
15.000 mensen verzamelden zich vandaag in de Franse hoofdstad Parijs om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. De ordediensten hebben wel verhinderd dat de stoet zou vertrekken van op de Place de la République naar de Place de l’Opéra hoewel de optocht eerst was toegelaten. In de late namiddag waren er confrontaties tussen de politie en de demonstranten. De politie moest traangas inzetten nadat er met projectielen gegooid werd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politieprefectuur twitterde dat de betogers, die naar Opéra wilden stappen, als ze dat wilden konden vertrekken langs alle verkeersassen, op twee na. Vrijdag had de politie herhaald dat samenscholingen van meer dan tien mensen verboden zijn. Bovendien was de betoging niet aangekaart bij de autoriteiten. Toch verzamelden volgens de politie 15.000 demonstranten op het bekende plein.

De oproerpolitie was in de namiddag met veel manschappen aanwezig in de omgeving en hield zich aanvankelijk afzijdig. Toch braken er vanaf de late namiddag onlusten uit tussen de politie en demonstranten. Daarbij werd ook traangas ingezet. Organisatoren riepen demonstranten met kinderen op naar huis te gaan toen agenten charges uitvoerden en betogers met voorwerpen begonnen te gooien. 

Vanaf de vroege avond begon de politie met het ontruimen van het plein. Rond 20 uur keerde de rust terug op de Place de la République en konden terrassen in de buurt weer opengaan.

Demonstranten gingen vandaag ook de straat op in andere steden, waaronder Marseille, Montpellier, Nantes en Bordeaux. De aanhoudende protesten vallen slecht bij sommige politiemensen. Die vinden de verwijten aan hun adres onterecht en hebben zelf ook actie gevoerd omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen.

Op het protest zijn ook tegendemonstranten afgekomen. Zij lieten een spandoek met het opschrift “rechtvaardigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” zakken vanaf een gebouw. Daarop verschenen mensen op de balkons van het pand om het doek met scharen en messen te vernielen.

AFP
REUTERS
Extreemrechtse tegenbetogers lieten een spandoek met het opschrift “rechtvaardigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” van een gebouw zakken.
AFP Extreemrechtse tegenbetogers lieten een spandoek met het opschrift “rechtvaardigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” van een gebouw zakken.

Adama Traoré

Op een spandoek op de Place de la Republique stond de boodschap: “Ik hoop dat ik vandaag niet gedood zal worden omdat ik zwart ben.” Een van de sprekers was de zus van Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd overleed nadat hij was aangehouden. Dat doet volgens haar denken aan de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. “Wat gebeurt in de Verenigde Staten, gebeurt ook in Frankrijk”, zei Assa Traoré.

AFP
Een gewonde demonstrant wordt weggedragen.
AFP Een gewonde demonstrant wordt weggedragen.
AFP

De dood van Floyd raakte ook in Frankrijk een gevoelige snaar. Inwoners, vaak met een migratie-achtergrond, van verarmde buitenwijken hebben vaak een gespannen relatie met de politie. De nabestaanden van Adama Traoré ruziën al jaren met de autoriteiten over de doodsoorzaak.

Toespraak Macron

De Franse president Macron spreekt morgenavond om 20 uur de bevolking toe. Zijn toespraak zal gaan over de versoepeling van het coronabeleid en politieke onrust over het politiegeweld. Politici en ondernemers willen dat de regering de lockdown sneller beëindigt en dat de economie sneller op gang moet kunnen komen.

AFP
Demonstranten beklimmen het standbeeld van Marianne op de Place de la République.
REUTERS Demonstranten beklimmen het standbeeld van Marianne op de Place de la République.
REUTERS
REUTERS
REUTERS22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef Joossens

  Als ik hier in de reacties lees Floyd had dit niet gewild dan draait men maag letterlijk rond. De mensen weten gewoon niet over wie ze spreken. Wel die Floyd was een misdadiger die juist ( lees goed!! ) voor de vijfde maal uit het gevang kwam voor een gewapende overval deze keer, waarbij hij zen revolver op de buik van een zwangere vrouw hield en haar ook nog had aangerand. Die word nu met afbeelding als afgod door velen op een Tshirt gezet. Die verhalen hoor je niet van de linkse media. SHAME!

 • magda de munck

  De zwijgende burger denkt er het zijne of het hare over.

 • Gilles Standaert

  Een actie is een uiting van karakter, en karakter wordt gevormd door normen en waarden.

 • Luc Verhanneman

  Ik weet niet wat ik moet denken. In een normale democratie staat de politie in voor orde en naleving van de wetten. De laatste jaren is de democratie er vooral voor de rijken. Ik weet niet hoelang de mensen het onrecht nog moeten dulden maar hoe gaan ze het opnemen tegen gewapend gezag?? Via de stem in het stemhokje maar welke partij neemt het nog op voor de gewone man. Ik ben striestig en kijk ernaar maar hoelang nog.

 • Walter Wouters

  Dit is het begin van een wereldwijde revolutie, met de vermogensbelasting op komst en de tijd van de nieuwe Franse revolutie is aangebroken, geen enkel rijke zal gespaard blijven, arm tegen rijk en defensie zal de bevolking helpen tegen de corrupte politici....