Betogers bestormen parlement na aantreden pro-Europese premier in Moldavië

EPA
Het parlement van de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië heeft een nieuwe, pro-Europese eerste minister en zijn kabinet goedgekeurd. Ondertussen probeerde een woedende menigte het parlement binnen te dringen. Buiten het parlement zijn chaotische protesten uitgebroken.

De nieuwe premier Pavel Filip werd vorige week aangesteld en geldt als pro-Europees. Hij moest de leden van zijn kabinet uitroepen in de hal, aangezien de socialistische oppositie de centrale vergaderzaal blokkeerde.

De socialisten steunen de traditioneel nauwe banden van Moldavië met Moskou. Volgens hen is het nieuwe kabinet illegitiem en moeten er nieuwe verkiezingen volgen.

Buiten het parlementsgebouw kwam het tot schermutselingen met de politie. Bij de ingang ontstond het nodige duw -en trekwerk. Het kostte de politie grote moeite om de groep buiten te houden. De oproerpolitie reageerde onder meer met traangas, meldden Russische media. Enkele demonstranten werden opgepakt. Duizenden tegenstanders van de nieuwe regering bleven wel met vlaggen voor het parlement staan om nieuwe verkiezingen te eisen.

Het straatarme land tussen Roemenië en Oekraïne zit al sinds oktober in een diepe politieke crisis. Een groot corruptieschandaal, waarbij ongeveer een miljard dollar verdween uit de drie grootste banken, kostte toenmalig premier Valeriu Strelet de kop. De nieuwe premier was minister in het vorige kabinet.

EPA
EPA
REUTERS
REUTERS