Bestuursleden Moslimbroeders in Egypte ter dood veroordeeld

Mohammed Badie tijdens een interview in 2012.
REUTERS Mohammed Badie tijdens een interview in 2012.
Een Egyptische rechtbank heeft vier hoge bestuursleden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van demonstranten in juni 2013. De doodstraffen moeten nu door de hoogste religieuze autoriteit van Egypte, de grootmoefti, geverifieerd worden. Een eindverdict moet volgens Justitie op 28 februari geveld worden. Dan moet ook over het lot van 17 andere aangeklaagden beslist worden, onder hen ook de leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie.

In het proces wordt het geweld in de marge van de protesten tegen de heerschappij van de islamisten eind juni 2013 behandeld. De aangeklaagden zouden bij een demonstratie voor het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap op betogers geschoten hebben. Als gevolg van de onlusten had de toenmalige militaire bevelhebber en huidig president Abdel Fattah al-Sisi de islamistische president Mohammed Morsi afgezet. 

Sindsdien worden de Moslimbroeders als terroristen vervolgd. Dit jaar werden al meer dan 200 aanhangers van de Broederschap ter dood veroordeeld. Badie werd al in drie andere processen ter dood en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.