Bestuurder van busongeluk Portugal is officieel verdachte

Vier personen overleden als gevolg van het ongeval.
epa Vier personen overleden als gevolg van het ongeval.
De chauffeur van de shuttlebus die half juni verongelukte in de Algarve, is door de Portugese justitie officieel als verdachte aangemerkt. Bij het eenzijdige ongeval kwamen vier Nederlandse toeristen om het leven en raakten er 26 gewond. Ook de chauffeur moest naar het ziekenhuis.

"De bestuurder is weer uit het ziekenhuis. Hij is nu verdachte in het onderzoek,'' bevestigt een woordvoerder van de Guarda Nacional in Faro. Het onderzoek naar de buscrash loopt nog, stelt de politiewoordvoerder. "Daarom kunnen we nog niets zeggen over de toedracht."

De shuttlebus van Frota Azul bracht op 17 juni 34 Nederlandse vakantiegangers van vliegveld Faro naar hun vakantieplaats Portimao. Op de snelweg ter hoogte van Albufeira ging het rond half tien mis. De bus raakte bij een bocht van de weg en belandde tegen de muur van een viaduct. Drie Nederlanders overleden ter plekke, een vierde stierf later in het ziekenhuis.

Roekeloos
Passagiers vertelden dat de chauffeur, een 53-jarige Portugees, zonder te remmen op de bocht afreed. Een vrouw riep nog: 'Blijf op de weg'. Eerst werd gemeld dat de chauffeur onwel zou zijn geworden. Maar een Nederlandse vrouw die in de bus zat, vertelde tegen deze krant dat de man veel te hard en roekeloos reed. De vrouw, wier man één van de dodelijke slachtoffers was, zou aangifte doen tegen de chauffeur. Die was later van het vliegveld vertrokken dan de bedoeling was.

Volgens de politiewoordvoerder is er geen aangifte opgenomen, maar worden de passagiers als getuigen beschouwd. "Het Openbaar Ministerie in Albufeira moet nu besluiten of er een rechtszaak komt.'' Reisorganisatie TUI, waar de passagiers hun vakantie hadden geboekt, meldt dat alle Nederlanders inmiddels weer thuis zijn. Een woordvoerder kon dit weekend niet vertellen of TUI nog zaken doet met het busbedrijf Frota Azul. Het onderzoek van de politie naar de oorzaak van de crash loopt nog.