Bestelwagen rijdt in op voetgangers in Toronto: 10 doden en 15 gewonden

AP/Reuters/AFP
Een witte bestelwagen is gisterenavond in het Canadese Toronto ingereden op verschillende voetgangers. Daarbij zijn tien doden gevallen en vijftien gewonden. Dat liet Mark Saunders, commissaris van de politie in Toronto, deze nacht weten op een persconferentie. 

De verdachte is geïdentificeerd als de 25-jarige Alek Minassian, die niet bekend was bij de politie. Minister van Openbare Veiligheid Ralph Goodale verklaarde dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een aanval op de "nationale veiligheid", en dus om een terroristische aanslag gaat. Wel staat vast dat de man opzettelijk op de voetgangers is ingereden.

Bij het incident vielen minstens tien dodelijke slachtoffer en vijftien gewonden. Dat bevestigde de politie in een gezamenlijke persconferentie met de burgemeester van Toronto, John Tory, de premier van Ontario Kathleen Wynne, en de minister Nationale Veiligheid Ralph Goodale. De meerderheid van de slachtoffers is nog niet geïdentificeerd.

Koelbloedig optreden agent

In onderstaande video is te zien hoe de verdachte gearresteerd wordt. De beelden tonen hoe de man iets wat lijkt op een wapen op de politie richtte, en "komaan, dood me dan" riep. Een aanwezige agent eiste dat de man op de grond moest gaan liggen ("get down"). Toen de bestuurder riep dat hij een wapen had, zei de agent dat hem dat niets kon schelen. Uiteindelijk werd de verdachte gearresteerd zonder dat er een schot gelost werd. De agent in kwestie wordt overladen met lof omdat hij zo koelbloedig optrad.

Politiechef Mark Saunders verklaarde na het incident dat op de plaats van de aanrijding geen wapen werd gevonden.

"Motief voorlopig onbekend"

Over het motief van de verdachte, de 25-jarige student Alek Minassian, is voorlopig geen duidelijkheid. "We onderzoeken op dit moment welke motivatie aan de basis lag voor dit incident", aldus Saunders.  Volgens de politiecommissaris lijkt het er wel op dat de 25-jarige student bewust inreed op de voetgangers. De man was een onbekende voor de politie en zou geen banden onderhouden met terreurorganisaties. Hij wordt vanochtend Belgische tijd door de politie ondervraagd, meldt de BBC. 

Minassian zou volgens zijn profiel op LinkedIn aan het Seneca College in Toronto computersoftware studeren. Die universiteit is gevestigd aan de Finch Avenue waar het drama plaatsvond. 

"Bloedbad"

Rond half twee 's middags lokale tijd reed Minassian in een witte bestelwagen meerdere mensen aan en vluchtte hij nadien met een andere wagen weg. Getuigen beschrijven aan Canadese media hoe "hij slalomde om opzettelijk mensen te raken". Hulpverleners omschreven de situatie op de plek van het drama als "een bloedbad".

Inwoners van Toronto moeten volgens de politie de komende dagen rekening houden met wegafsluitingen. Dit vanwege forensisch onderzoek op en in de buurt van het incident. Metrostation North York Centre is voorlopig gesloten.   

Politie vraagt foto's en video's te delen

De politie van Toronto vraagt ooggetuigen om alle informatie over het incident en de verdachte te delen via een speciaal telefoonnummer. Ook heeft de politie een speciaal portaal opgezet om foto's en video's van het incident te delen. Er komt ook een speciaal nummer voor nabestaanden en familie van de gewonde slachtoffers. 

Ralph Goodale, de Canadese minister van Openbare Veiligheid, heeft laten weten dat de openbare veiligheid in Canada niet in gevaar is. "De gebeurtenissen zijn verschrikkelijk, maar lijken op basis van de informatie die we hebben, geen enkele manier de nationale veiligheid te bedreigen."

Een afgedekt lichaam op de stoep.
AFP Een afgedekt lichaam op de stoep.

Trudeau spreekt medeleven met slachtoffers uit

De Canadese premier Justin Trudeau sprak in een tweet zijn medeleven uit met de (familie van) de slachtoffers.  "Onze gedachten gaan uit naar de mensen die ongewild betrokken zijn bij dit incident", aldus Trudeau. "De harten en de gedachten van het hele land zijn deze avond met de families en de vrienden van de mensen die vandaag in Toronto zijn vermoord. We wensen alle gewonden een snel en volledig herstel toe", klinkt het. "De politie van Toronto en de eerste hulpverleners handelden vandaag zonder aarzelen terwijl het gevaar dreigde. Ik wil hen bedanken  voor hun moed en professionalisme. We werken samen met de politie tijdens het onderzoek", klonk het.

Een bestelwagen reed in op verschillende voetgangers in Toronto.
Twitter Een bestelwagen reed in op verschillende voetgangers in Toronto.

Gaststad G7

Het incident vond plaats op het ogenblik dat Toronto gaststad is voor een vergadering van de ministers van Openbare Veiligheid van de G7, nadat er eerder dit weekend ook al de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven grootste industrielanden (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) had plaatsgevonden.

De Belgische ambassade in Canada volgt de situatie op de voet en laat weten dat er op dit moment nog geen weet is van eventuele Belgische slachtoffers.

Lees hieronder onze liveblog terug:
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Anette: de naam klinkt Armeens, maar dat betekent nog niet dat hij niet de Canadese nationaliteit had? Hoe moet een Canadese naam trouwens klinken? De moskeeschutter van Quebec heette Alexandre Bissonnette: is dat wél "Canadees"?

 • Patrice Haemers

  Was zeker weeral verward?Veel verwarde mensen de laatste tijd...of mensen met zware psychische problemen..

 • Jan Van Rompaey

  Alles wordt ontkend. Alles wordt verzwegen. En als het toch juist vermeld wordt komen ze af met de bewering dat de dader psychologische problemen heeft. Het gaat van kwaad naar erger.

 • Mats Hoydonkx

  Vreselijk om zo een geliefde te moeten verliezen. Rust in vrede.

 • Freek Verdeyen

  dat is me allemaal nogal iets met die bestelwagens.